Точно една седмица се оказа необходима за премахването на незаконно паркирал "плод-зеленчук" в центъра на София, за чието отстраняване са се борили двама последователни районни кметове на "Средец". 

Емблематичният казус беше описан от Трайчо Трайков на 18 февруари пред БНР по повод масовия проблем с нелегалните павилиони (преместваеми обекти) из столицата - един от тях доведе до смъртта на 16-годишно момче при токов удар от захранващ кабел. 

"Имаме случай на Плод-зеленчук, разположен в микробус на една от пресечките на ул. Иван Асен. Стои паркиран в Синя зона, плаща си винетка. Със спукани гуми е, но очевидно е предоставил талон за преминат технически преглед. Не може да бъде премахнат. Моята предшественичка на поста каза, че се е борила и не е успяла. Аз разговарях с инспектората неведнъж. Човекът си е платил, стои си и няма параграф, по който да го изгонят оттам", коментираше Трайков в интервюто си за радиото. 

Една седмица по-късно районният кмет отчете, че бусът-сергия за плодове и зеленчуци вече го няма. Досега той е стоял паркиран точно под табелите за Зелена зона на ъгъла на ул. "Иван Асен" и ул. "Мизия". 

Още един проблем с "невъзможен за преместване" незаконен павилион на площад "Света Неделя" - собственост на Българската православна църква - вече върви към решаване. 

Трайков посочва, че се надява той да "последва съдбата на другите няколко незаконни будки на площада,  които премахнахме заедно с направление "Архитектура и градоустройство". 

Досега БПЦ е отказвала да съдейства на районната администрация за изчистването на "Св. Неделя" от нелегални обекти, като дори е отказвала да приема кореспонденцията от кметството.  

Отпушването на процедурите по премахване на будките стана едва след смъртния случай пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Досега, по думите на Трайков, контролът по законността на преместваемите търговски обекти в София е бил "затиснат със страшна бумащина и усложнения". 


"Количка на колелца се премахва, както се премахва незаконна сграда в София"

Незаконният павилион на бул. "Гешов" се оказа вписан в кадастъра като "търговска сграда"

Момче загина, защото стъпва - а те се карат чия е шахтата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети