"Предлагате имитация на промяна": Петте рокади в кабинета официално са факт Снимка: © БНТ

Петте рокади в кабинета на премиера Бойко Борисов са факт. Оставките на министрите Владислав Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов и Николина Ангелкова бяха гласувани от депутатите в Народното събрание – „за“ смяната им бяха 116 народни представители, а „против“ – 89. Министър-председателят не присъства на дебатите в пленарна зала.

Министърът на финансите Владислав Горанов ще бъде заменен от настоящия здравен министър Кирил Ананиев, а мястото на последния в Министерството на здравеопазването ще бъде поето от директора на Александровска болница д-р Костадин Ангелов. Стана ясно, че Горанов няма да се върне в парламента - той подаде оставка като депутат от ГЕРБ.

Вътрешният министър Младен Маринов предава властта на Христо Терзийски от "Национална полиция". В Министерството на икономиката Емил Караниколов ще бъде сменен от заместника си Лъчезар Борисов.

Отстранена бе Николина Ангелкова - министър на туризма. Нейната дейност ще бъде поета от вицепремиера Мариана Николова от квотата на НФСБ.

Новите министри положиха клетва, но преди това бяха подложени на критики от страна на БСП. „Не чухте гласа на хората, които протестират“, обърна се лидерът Корнелия Нинова към управляващите. „Какво правите вие днес? Какво предлага Борисов? Оставане и запазване на модела. Предлагате имитация на промяна, прикривате я с оставка на министри. Вече сме гледали 12 серии от този филм, 13-ата може да е фатална за правителството. Вие сменяте министри за корупция, но за да запазите корупцията“.

Димитър Данчев от левицата насочи критиките си специално към Министерството на икономиката, а Георги Йорданов посочи проваления европроект за реформа в спешната помощ и казуса с детската болница като обвинение към Министерството на здравеопазването.

Георги Свиленски от БСП призова премиерът Бойко Борисов да се яви в пленарна зала, но председателят на парламента Цвета Караянчева съобщи, че по закон министър-председателят „има право да не присъства“.

Според Валентин Николов от ГЕРБ – исканата от протестиращите оставка на премиера „категорично не трябва да бъде подавана“. „Да не заставаме зад юмрука, а зад протегнатата ръка“, каза той, отправяйки препратка към стиснатия юмрук на Румен Радев, с който президентът се обърна към демонстрантите няколко пъти.


Прочетете още:

ГЕРБ: РАДЕВ СЕ ВДЪХНОВЯВА ОТ РАЗЛИЧНИ ДИКТАТОРИ, ИСКА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА

КОИ СА НОВИТЕ МИНИСТРИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ

КОЙ СПЕЧЕЛИ И КОЙ ЗАГУБИ ОТ ПРОМЕНИТЕ В КАБИНЕТА "БОРИСОВ 3"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024