Състезание с един кон: Борислав Сарафов е единствен кандидат за директор на следствието Снимка: © Прокуратура на РБ

Поредно състезание с един кон - номинираният лично от главния прокурор Иван Гешев за втори мандат настоящ директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов остана единственият кандидат за поста. На заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) никой от имащите право да предложат друга кандидатура се не възползва.

Сарафов очаквано получи подкрепа от Гешев за втори 5-годишен мандат. Подкрепа дойде и от други двама членове на прокурорската колегия на ВСС - Йордан Стоев и Светлана Бошнакова. Настоящият мандат начело на НСлС изтича този декември. За преизбирането си Сарафов трябва да получи поне 8 гласа от 11-членната колегия.

Директорът на следствието заема поста от 2017 г. Тогава главен прокурор беше Сотир Цацаров, а Сарафов бе негов заместник.

Миналата седмица служебният министър на правосъдието Крум Зарков изрази готовността си да упражни своето право да номинира кандидат, ако следователите от НСлС му предложат такъв.

"Ценейки високо професионализма на следователите и изпитвайки уважение към институцията Национална следствена служба, искаме да чуем техния глас преди да решим дали да упражним правомощието си за номинация. Изборът е достатъчно важен и не бива да бъде оставян единствено в ръцете на политици и кадровици", каза тогава Зарков.

Крум Зарков не хареса опита на Гешев да бетонира Борислав Сарафов за още 5 г. начело на НСлС

От заявката обаче нищо не последва. Общото събрание на следователите от НСлС реши, че няма да има друга номинация и единодушно подкрепи визията на Гешев - че именно Сарафов трябва да продължи да ръководи важното звено.

Гласуването за избор на директор на службата ще бъде на 9 ноември.

Кой е Борислав Сарафов?

Сарафов беше първият ръководител на Апелативната спецпрокуратура (закрита при промените в Закона за съдебната власт през 2022 г.). През 2013 г. се кандидатира неуспешно за главен прокурор, но избраният от ВСС Сотир Цацаров реши да го покани за негов заместник във Върховната касационна прокуратура.

През 2019 г. по време на т.нар. "Апартаментгейт" Сарафов беше принуден да излезе в отпуск, докато прокуратурата проверяваше как 21-годишният му син е успял да купи луксозен имот за половин милион лева в Бояна. Проверката така и не стигна до данни за финансови злоупотреби.

Най-значимото разследване през последните години, което Борислав Сарафов лично надзираваше, беше за тежката автобусна катастрофа на АМ "Струма" от 2021 г., при която загинаха десетки македонски граждани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024