Предпоследно: Такса за внос и пренос на руски газ през България няма да има Снимка: © Getty Images

Tакса за пренос и внос на руски природен газ през България на този етап няма да има.

Това потвърди съпредседателят на “Продължаваме промяната-Демократична България” Кирил Петков в кулоарите на парламента, докато в пленарната зала се провежда извънредно заседание за бюджета за 2024 г.

Петков посочи, че България от седмици работи с Европейската комисия за изготвяне на цялостен механизъм за тази такса и едва когато той бъде готов, ще бъде приложен.

“Тази такса не трябва да бъде едностранна от страна на България. Трябва да се работи с ЕК, така че заедно с всички европейски страни този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който реално да имат ефект и върху икономиката на Руската федерация,” обясни Петков.

Решението за въвеждане на подобна такса беше прието от Народното събрание през октомври, а мотивите бяха свързани с допълнителни приходи в бюджета.

Срещу това се обявиха Унгария (която подаде жалба в Брюксел) и Сърбия - и двете страни са клиенти на "Газпром" и получават руски газ по тръбопровода през България.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с днешното решение ще бъдат запазени както добросъседските отношения, така и тези с европейските ни партньори.

"Тъй като сме доста, доста близко до Шенген и всякакви варианти по някакъв начин това да ни спъне в последния момент, като например тази такса, с колегите решихме така да подходим - да приложим правилния т. нар. европейски подход. Това ще успокои във всички случаи държавите след нас и добросъседството, което винаги е било в нашите основни прерогативи, ще продължи да бъде такова", заяви Борисов.

"Обсъдихме го с колегите, подкрепяме го, за момента ще я спрем тази такса. Това, което видях от колегите, ние ще го подкрепим, за да дискутираме с Европейската комисия", коментира и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Докато в пленарната зала продължава да текат дебатите по бюджета за следващата година, в кулоарите Кирил Петков каза още, че сделка за евентуалната покупка на "Лукойл" ще бъде финализирана с одобрението на Народното събрание, за да бъде взето прозрачно решение и да се избегнат спекулациите, че зад такава сделка стоят задкулисни интереси.


Унгария е заплашила с вето върху членството на България в Шенген заради таксата на руския газ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024