Унгария е заплашила с вето върху членството на България в Шенген заради таксата на руския газ Снимка: © Getty Images

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк твърди, че Унгария е заплашила да наложи вето върху влизането на България и Румъния в Шенген, в случай че страната запази таксата за пренос и внос на руски природен газ.

"По принцип таксата върху руския газ няма нищо общо с държави членки, с изключение на една - Унгария. За Унгария има много общо и тя още от самото начало възрази срещу тази такса. На заседание на всички посланици на страните-членки на ЕС, унгарският посланик е направил много сериозна обструкция и е заплашил с поредното вето - Унгария да се присъедини към Нидерландия и Австрия", каза Кючюк тази сутрин в ефира на bTV, като добави, че това е "политически разказ".

Таксата за транзита на руски газ от 20 лв. на мегаватчас беше "отменена" безсрочно в понеделник.

В общо изявление Бойко Борисов и Кирил Петков потвърдиха, че тя може да се окаже препятствие пред членството на България в Шенген.

  • "Тъй като сме доста, доста близко до Шенген и всякакви варианти по някакъв начин това да ни спъне в последния момент, като например тази такса, с колегите решихме така да подходим - да приложим правилния т. нар. европейски подход. Това ще успокои във всички случаи държавите след нас и добросъседството, което винаги е било в нашите основни прерогативи, ще продължи да бъде такова", коментира темата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В началото на ноември стана ясно, че Унгария е поискала от Европейската комисия да започне процедура за нарушение на европейските правила срещу България във връзка с новата такса, която тя е наложила върху транзита на руски газ.

Унгария, която получава по-голямата част от необходимия ѝ газ от Русия по южния газопровод "Турски поток", който минава през България, заяви, че данъкът ще изложи на риск сигурните доставки на енергия както в Унгария, така и в Сърбия.

Проблемите около таксата възникнаха още от самото ѝ въвеждане:

  • Целта беше задължението да се плаща от "Газпром", които използват 90% от капацитета на българския Турски поток, и транзитират гориво към Сърбия и Унгария.

  • Заради двусмислен текст в закона обаче се стигна до ситуация, в която изведнъж "Булгартрансгаз" се оказа крупен длъжник на бюджета с над 260 млн. лв. като оператор на газопровода.

  • Затова се стигна и до спешна поправка месец след влизането в сила на таксата.

  • Румен Радев оспори промяната пред Конституционния съд, междувременно се оказа, че няма никакъв механизъм, по който от "Газпром" да бъдат принудени да плащат.


Предпоследно: Такса за внос и пренос на руски газ през България няма да има


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024