Председателят на ДАНС омаловажи скандала с проверката срещу критици на "Мама и аз"

Председателят на ДАНС Пламен Тончев оправда действията на службата си по казуса с жалбата на "Търговска лига" срещу лекари и общественици, които критикуваха решението за изграждане на частната болница "Мама и аз".

Тончев беше повикан на изслушване от ПП-ДБ, за да обясни защо националното контраразузнаване разпитва хора за публичните им позиции по въпрос, засягащ интерес на крупен играч в частното здравеопазване.

Той омаловажи случая, като каза, че призовките за разпит към Кремена Кунева, проф. Иван Литвиненко, д-р Благомир Здравков и други членове на Обществения съвет на Националната детска болница били само телефонни обаждания. Зададени са били три въпроса, на които ответниците можели да отговорят "по мейл, в разрез с практиката на ДАНС, и да ги подготвят в офисите си и на домашните си компютри".

По думите му - въпросите до тях са били "елементарни" и ДАНС "не е уронила престижа и авторитета" на разпитваните. Той не коментира факта, че те приемат проверката на ДАНС като опит за сплашване и затваряне на устите.

"ДАНС не защитава частен интерес, работи по прокурорска проверка, ДАНС е длъжна да изпълни тази проверка", каза още Тончев, като напомни, че от 2009 г. оказването на медицинска и болнична помощ се води стратегическа дейност за националната сигурност и така попада в обхвата на дейност на службата.

Той отказа да отговори по същество защо проверяваните хора по случая не са информирани за съдържанието на сигнала от "Търговска лига".

Вместо това прочете от трибуната на НС, че компанията била недоволна от това, че активистите "са въздействали незаконосъобразно чрез призиви и нагнетяване на негативизъм" срещу проекта "Мама и аз".

Не коментира и защо ДАНС не е води разследване за изразено мнение по обществено значима кауза, нито защо службата досега не се е занимавала с основния проблем - липсата на държавна детска болница.

Той уточни само, че ДАНС води и втора проверка по сигнала на Димитър Главчев за евентуални злоупотреби в Министерството на здравеопазването, НЗОК и "Медицински надзор" при издаването на положителни становища за изграждането на "Мама и аз".

Единственият депутат извън групата на ПП-ДБ, който си позволи да задава въпроси на Пламен Тончев, беше Андрей Чорбанов.

ГЕРБ и ДПС запазиха пълно мълчание по време на изслушването, не взеха дори отношение по темата на финала.

БСП и "Възраждане" излязоха на трибуната само накрая, за да обявят, че са против плащането на частното здравеопазване с държавни средства.

Цончо Ганев не пропусна да се скара на ПП-ДБ за това, че не са проявили същата загриженост за нарушаването на граждански права, когато ДАНС привикали "500 души от "Възраждане" по делото за забрана на партията".

Изненадващо изявление в защита на ДАНС направи Виктория Василева от "Величие".

Тя обяви, че партията не задавала въпроси, защото "за никого не е тайна, че става въпрос за частен спор за прокарване на лобистки интереси", а Пламен Тончев некоректно бил извикан на изслушване, "за да го обвиняваме, че си върши работата".

Накрая тя призова ПП-ДБ да "оставят на мира службите, защото службите не са за частна употреба".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024