Председателят на ДАНС омаловажи скандала с проверката срещу критици на "Мама и аз"

Председателят на ДАНС Пламен Тончев оправда действията на службата си по казуса с жалбата на "Търговска лига" срещу лекари и общественици, които критикуваха решението за изграждане на частната болница "Мама и аз".

Тончев беше повикан на изслушване от ПП-ДБ, за да обясни защо националното контраразузнаване разпитва хора за публичните им позиции по въпрос, засягащ интерес на крупен играч в частното здравеопазване.

Той омаловажи случая, като каза, че призовките за разпит към Кремена Кунева, проф. Иван Литвиненко, д-р Благомир Здравков и други членове на Обществения съвет на Националната детска болница били само телефонни обаждания. Зададени са били три въпроса, на които ответниците можели да отговорят "по мейл, в разрез с практиката на ДАНС, и да ги подготвят в офисите си и на домашните си компютри".

По думите му - въпросите до тях са били "елементарни" и ДАНС "не е уронила престижа и авторитета" на разпитваните. Той не коментира факта, че те приемат проверката на ДАНС като опит за сплашване и затваряне на устите.

"ДАНС не защитава частен интерес, работи по прокурорска проверка, ДАНС е длъжна да изпълни тази проверка", каза още Тончев, като напомни, че от 2009 г. оказването на медицинска и болнична помощ се води стратегическа дейност за националната сигурност и така попада в обхвата на дейност на службата.

Той отказа да отговори по същество защо проверяваните хора по случая не са информирани за съдържанието на сигнала от "Търговска лига".

Вместо това прочете от трибуната на НС, че компанията била недоволна от това, че активистите "са въздействали незаконосъобразно чрез призиви и нагнетяване на негативизъм" срещу проекта "Мама и аз".

Не коментира и защо ДАНС не е води разследване за изразено мнение по обществено значима кауза, нито защо службата досега не се е занимавала с основния проблем - липсата на държавна детска болница.

Той уточни само, че ДАНС води и втора проверка по сигнала на Димитър Главчев за евентуални злоупотреби в Министерството на здравеопазването, НЗОК и "Медицински надзор" при издаването на положителни становища за изграждането на "Мама и аз".

Единственият депутат извън групата на ПП-ДБ, който си позволи да задава въпроси на Пламен Тончев, беше Андрей Чорбанов.

ГЕРБ и ДПС запазиха пълно мълчание по време на изслушването, не взеха дори отношение по темата на финала.

БСП и "Възраждане" излязоха на трибуната само накрая, за да обявят, че са против плащането на частното здравеопазване с държавни средства.

Цончо Ганев не пропусна да се скара на ПП-ДБ за това, че не са проявили същата загриженост за нарушаването на граждански права, когато ДАНС привикали "500 души от "Възраждане" по делото за забрана на партията".

Изненадващо изявление в защита на ДАНС направи Виктория Василева от "Величие".

Тя обяви, че партията не задавала въпроси, защото "за никого не е тайна, че става въпрос за частен спор за прокарване на лобистки интереси", а Пламен Тончев некоректно бил извикан на изслушване, "за да го обвиняваме, че си върши работата".

Накрая тя призова ПП-ДБ да "оставят на мира службите, защото службите не са за частна употреба".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024