ДАНС привиква  майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

Бившата депутатка от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кремена Кунева и майката на Даная Ани Стоянова, която основа фондация в памет на дъщеря си с кауза за по-добро детско здравеопазване в България, са били привикани в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) , за да дадат показания по темата с Националната детска болница. Това съобщи в профила си във Facebook Кремена Кунева.

Преди седмица членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, сред които адв. Мария Шаркова и журналистката Надежда Цекулова, съобщиха, че са получили обаждания от Държавната агенция "Национална сигурност" заради подаден сигнали от "Търговска лига" – инвеститорът зад спрения към момента проект за частна детска болница.

Освен членовете на Обществения съвет към Министерството на здравеопазването, в сигнала към ДАНС са посочени имената на Ани Стоянова и на Кремена Кунева, въпреки че те не са част от Обществения съвет, става ясно от публикацията на Кунева, която уточнява, че майката на Даная е напуснала съвета преди няколко месеца.

Неправителствена организация с позиция по темата за конституционния ангажимент на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване се оказват заплаха за националната сигурност,“ написа Кунева в профила си.

„Преди няколко дни от фондация „Даная“ излязохме с публично становище, с което осъждаме действията или бездействията на институциите, които позволяват подобни "сплашвания" на граждански активисти, НПО, медии и прочее да изразяват свободно своите позиции“, написа още тя като припомня, че основната функция на ДАНС е контраразузнаване и сигурност, чиято основна мисия е разкриване, предотвратяване, пресичане и неутрализиране на заплахите за националната сигурност.

В началото на месец май служебният премиер на Димитър Главчев одобри проекта на "Търговска лига" за частната болница "Мама и аз" в София.

Само няколко часа по-късно след обществена реакция решението беше отмемено. Нещо повече - Главчев дори подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата срещу одобрената същия ден от неговия кабинет инвестиция.

Така и не стана ясно обаче какво точно ще проверяват ДАНС и прокуратурата. Главчев обяви, че "ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет".

ДАНС привиква адв. Шаркова и Надежда Цекулова заради позицията им за частната детска болница

"Търговска лига": Интересите на частен субект са въпрос на национална сигурност

Асоциацията на педиатрите реагира срещу просташко писмо на лекари от болницата "Мама и аз"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024