Председателят на здравната комисия: В България не е приоритет да се дават пари за здравеопазване Снимка: © Screenshot, bTV

"В Германия се отделят над 11% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване. За сравнение – в България се отделят 7% за здравеопазване, но сме на първо място по доплащане. Ние отделяме почти 40%, доплащайки в болници и в други лечебни заведения".

Този пример даде председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев пред БНР и допълни, че в България сякаш не е приоритет да се дават пари за здравеопазване.

"Това означава, че и политици, и синдикални лидери, и хората, от които зависи финансовото здраве на лечебните заведения, трябва да седнем на една маса и най-накрая да поставим проблема", каза още доц. Тонев.

"В момента спорим за 8% или 10%, 12% или 6%, т.е. винаги се движим в някаква конюнктура – колко процента да бъде увеличението. Всички тези дейности през последните 10-15 години са довели до страшно негативни тенденции на отпадане на хора от здравната система. Имаме по-малко лекари и медицински сестри. Трябва да се говори как тя да бъде променена, за да могат тези проблеми да минат на едно по-различно ниво, което да създава едно спокойствие, една устойчивост на сектора", добави той.

По думите му увеличаването на парите за клиничните пътеки е първото възможно решение след излизането от COVID пандемията – решение, което е било проява на активност в търсене на най-добрите условия за работещите в системата.

Председателят на здравната комисия заяви още, че у нас системата е ниска работна заплата и добавяне на ДМС, което той определи като "бакшиш".

"Заплащането е като в ресторант. Един работещ в сектора на здравеопазването не може да разчита на устойчивост. Всяка година се борим за 8%, за 10%, за 12% и в крайна сметка следващата година отново е същото", обясни доц. Тонев.

Той коментира и идеята за механично увеличение на парите за сектора като според него това води до напрежение и невъзможност за адекватен контрол.

"Всяка година се дават близо 3 млрд. лв. за обществени поръчки в болниците. Болницата в Добрич например има едно много добре изглеждащо Спешно отделение, което е ремонтирано по най-съвременните стандарти и е открито от самия министър Меджидиев, но няма пари за техните заплати и те затова реагират по този краен начин – с протести. Така се получава това напрежение“, коментира той и посочи, че в над 150 болници в България има подписани колективни трудови договори на новите заплати и нито една от тях не е фалирала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024