Тялото на починалия легендарен футболист Диего Марадона може да бъде балсамирано и изложено в музей заедно с трофеите, спечелени от аржентинеца. Това е било желанието на световния шампион от 1986, което той е описал в писмо от 13 октомври, изпратено до адвоката му Матиас Морла.

Марадона почина от сърдечен арест на 25 ноември, а седмици преди това е написал: „След задълбочен анализ, искам да изразя желание след смъртта ми моето тяло да бъде балсамирано и изложено в споменатия вече музей. Бих желал да е заобиколено от трофеите, личните предмети и обичаните от мен спомени, така че те да продължат да дават любов на хората на това място“.

До момента нямаше доказателства за съществуването на писмото, но то бе цитирано от „The Sun“. Британското издание се позовава и на адвоката на последния партньор в живота на Марадона – Вероника Одеха. Според Марио Баудри – идеята е тялото на аржентинеца да бъде изровено от Бела Виста, където бе погребано.

„Планът е да създадем мавзолей, който феновете да могат да посещават“, каза той. „Това бе нещо, което Марадона обсъждаше със своите братя. Предложението, което имаме, е сериозно, конкретно и финансово обезпечено. Но отговорна ще е футболната федерация“, обяви още адвокатът.

Марадона и връзката му с България: Съдията Богдан Дочев ли е виновникът за "Божията ръка"

Бившият футболист на „Наполи“, „Барселона“ и „Бока Хуниорс“ е казал на Матиас Морла, че иска тялото му да бъде поставено в мавзолей като това на руския лидер Владимир Ленин, намиращо се на Червения площад в Москва от 1924 г. От писмото на Дон Диего не става ясно къде може да бъде изграден музеят.

Преди три седмици бившият футболист бе погребан в Бела Виста, в покрайнините на аржентинската столица Буенос Айрес. Тялото му бе положено до това на родителите му, а на церемонията присъстваха само най-близките членове на семейството и най-верните му приятели.

Хиляди аржентинци излязоха по улиците, за да почетат паметта на своя идол и положиха цветя в храма, където се проведе поклонението. Голяма част от тях обаче се сблъскаха с полицията. Огромни групи от фенове, загърнати в националния флаг, останаха разочаровани, че няма да успеят да видят звездата за последно. Мнозина изразиха гнева си с хвърляне на бутилки, камъни и метални преграждения, а полицията в столицата отговори със сълзотворен газ и халосни патрони.

Сблъсъци, скандал с охранител и много сълзи: Как Аржентина се сбогува с Марадона

Междувременно прокуратурата в Аржентина продължава разследването, което цели да установи дали смъртта на Марадона не е дело на медицинска грешка при домашното му лечение. Седмици преди сърдечния арест той претърпя операция за премахване на кръвен съсирек в мозъка.

В началото на декември прокуратурата в Сан Исидро – област Буенос Айрес – повдигна обвинения срещу личния му лекар Леополдо Луке. Според разследващите – Марадона не е получил адекватни медицински грижи, след като е бил изписан от болницата, а това е довело до фаталния край.


Прокуратурата в Аржентина обвини личния лекар на Марадона за смъртта му

Наследството на Марадона - една бъркотия между осем (или десет) деца


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024