12 държави с призив към хутите: Спрете атаките в Червено море или ще има последствия Снимка: © Getty Images

Общо 12 държави, сред които САЩ и няколко европейски страни, излязоха с предупреждение към йеменските бунтовници хути за сериозни последици, ако продължат техните атаки в Червено море.

В четвъртък Австралия се присъедини към предупрежденията на САЩ, Канада, Германия, Италия, Великобритания, Нидерландия, Белгия, Дания, Япония, Нова Зеландия и Бахрейн, според които "незаконните, неприемливи и напълно дестабилизиращи" атаки пречат на световната търговия.

Какви точно ще са последиците не се споменава, но не е изключено това да означава съюзниците да започнат да нанасят удари на територията на Йемен.

"Отправяме съвсем ясно послание. Призоваваме за незабавно спиране на нападенията и освобождаване на неправомерно задържаните плавателни съдове и екипажи," се казва в общата позиция.

Тя беше оповестена само няколко часа след като най-малко 100 души загинаха при двойни експлозии в Иран, които увеличаха напрежението в Близкия Изток и породиха страхове за разрастване на конфликтите в региона.

Опасенията са, че нападенията в района на Червено море, където се осъществява 15% от световната търговия, ще нарушат доставките на петрол и ще доведат до ръст на цените на суровината.

Кои са хутите и защо атаките им в Червено море са опасни за световната икономика

Самите бунтовници се обявяват в подкрепа на “Хамас” и от ноември насам се смята, че стоят за най-малко 20 атаки на търговски кораби с ракети, дронове, лодки и хеликтопери, като честно твърдят, че плавателните съдове са свързани с Израел.

Последното подобно нападение беше в сряда, когато хутите хутите потвърдиха, че са извършили атака срещу кораб, който по първоначална информация не е свързан с Израел по никакъв начин.

Военен говорител на движението заяви, че проблемът е бил, че крайна точка на пътуването му е била израелско пристанище.

Нападенията срещу търговското корабоплаване беше сред темите на телефонен разговор между държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкен и британския външен министър Дейвид Камерън в сряда.

В четвъртък Блинкен тръгва на нова обиколка в Близкия изток, която се очаква да включва и посещение в Израел.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024