ГЕРБ обяви провал на преговорите, защото "ПП-ДБ не са готови да поделят властта" Снимка: © Screenshot

Преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" завършиха с провал. Поне такъв знак дадоха от ГЕРБ на извънреден брифинг само часове преди президентът Румен Радев да връчи официално папката за съставяне на редовно правителство.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви, че двете формации са открили много общи точки, но и различия. По думите ѝ, основното неразбирателство било около това, че ГЕРБ не са третирани като равнопоставен партньор от колегите си.

"Имаме фундаментално различие по това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор", каза тя.

"Няма промяна в това, което ние сме заявили, че съставът на правителството важен, колкото приоритетите и реформите за страната. Ще върна празен мандат", уточни Габриел.

Последното предложение, което двете партии са разглеждали, е било да има ротация само на премиера и вицепремиера, като съставът на Министерски съвет да остане същия. То обаче също не е било прието.

От партията на Бойко Борисов поставят срок на ПП-ДБ до утре до 12:00 ч. да решат дали ще се съобразят с всичките им условия. Ако не го направят - ще се стигне до предсрочни избори.

Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, която е част от преговорния екип, хвърли вината върху представителите на ПП-ДБ, като каза, че те "не са готови да поделят властта".

"Те искат да притежават, без да споделят. Получавахме упреци за всяко предложение. Осем дни преговаряме и поставихме ясно на масата, че искаме равнопоставеност в управление. ГЕРБ-СДС няма да бъде просто един гумен печат на реформи, които някой е измислил някъде, не иска ние да участваме в тях", допълни тя.

Според Сачева преговорите за министерските постове са били трудни, тъй като отсрещната страна отхвърляла всяко тяхно предложение.

"Всяко едно име, което ние давахме на масата, получаваше някакъв тип атака. Стигнахме до там, че дори колега, която ние предложихме, беше отхвърлена, защото за нея има клип, който всъщност е фалшив клип с невярна информация. Изведнъж този клип се оказа фактическа причина защо тя не може да бъде обсъждана за министърр в бъдещия кабинет", подхвърли тя без да дава конкретика за кого точно става въпрос.

Новината за провала от преговорите идва само 15 часа преди президентът Румен Радев да връчи официално папката за съставяне на редовно правителство. Това трябваше да се случи още в петък, но държавният глава отложи връчването заради обявения двудневен траур в памет на патриарх Неофит.

Няколко часа по-рано финансовият министър Асен Василев каза в интервю пред bTV, че е "умерен оптимист" за преговорите за сформиране на правителство.

Очаквайте подробности! Новината се обновява!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024