Преизбирането на Си Дзинпин доведе до пазарен срив и загуби от над 12 млрд. долара за най-богатите в Китай Снимка: © Getty Images

Най-богатите хора в Китай са изгубили милиарди само в рамките на един ден след масовата пазарна разпродажба, която доведе до спад на акциите в Хонконг, където акциите отбелязаха най-лошия си ден от световната финансова криза през 2008 г. насам. Това показват данни от индекса на милиардерите на Bloomberg.

Тринайсетте най-богати китайски магнати, включени в списъка на милиардерите на Блумбърг, са изгубили 12,7 млрд. долара от богатството си, след като президентът Си Дзинпин получи безпрецендетния трети мандат начело на комунистическата държава. Решението предизвика опасения за перспективите за възстановяване на икономиката на страната заради политиките на Си в този отрасъл, пише бизнес изданието "Insider".

Основателят и главен изпълнителен директор на tелекомуникационна компания "Tencent", Пони Ма, e най-големият губещ от пазарния срив, тъй като нетното му състояние e намаляло с 2,5 млрд. долара до 24 млрд. долара, показват данните на Bloomberg. Загубите на Ма се дължат основно на загубите в цената на акциите на неговата компания.

Другите бизнесмени също бяха сериозно засегнати от спада на цените на акциите в понеделник. Основателят на предприятието за търговия "Alibaba" Джак Ма е загубил 1,2 млрд. долара, с което нетното му състояние е намаляло до 29 млрд. долара. Друг пострадал е предприемачът от "JD" Ричард Лиу, който е загубил 1,3 млрд. долара.

Най-богатият човек в Китай - милиардерът Чжун Шаншан, който е председател на регистрираната в Хонконг компания "Nongfu Spring" също отбеляза спад на нетното си състояние с 2,1 млрд. долара до 60 млрд. долара, след като акциите на две от регистрираните му компании паднаха в понеделник.

Цените на акциите на китайските компании са подложени на натиск още от 2021 г. насам поради спорадични блокирания заради COVID-19 и регулаторни рестрикции на фона на стремежа на Пекин към "общ просперитет" - концепция, според която богатите трябва да споделят богатството си с бедните, за да се създаде по-равноправно общество.

Сега те са подложени на допълнителен натиск, след като в неделя Си си осигури безпрецедентен трети мандат като ръководител на Комунистическата партия и попълни основния си ръководен екип с лоялни приближени. Според анализатори това може да е сигнал за по-строг контрол върху управлението на втората по големина икономика в света.


Китайската комунистическа партия провежда своя 20-и партиен конгрес "Отстранете диктатора": Рядък политически протест в Китай вдъхнови хора по целия свят


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024