Денков обвини Радев, че му пречи да работи. И поиска смяна на ЦИК

Премиерът Николай Денков обвини президента Румен Радев, че с отказа да подпише оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев на практика пречи на министър-председателя да изпълнява задълженията си по закон и конститутия, свързани с националната сигурност. Денков направи това по време на ежемесечната инициатива да отговаря на въпроси на граждани на живо във фейсбук.

Министър-председателят поиска официално оставката на Тончев на 3 ноември, а сред мотивите бяха посочени несправяне със задълженията и документирани политически пристрастия и по време на скандала с отмяната на машинния вот на първия тур от местните избори, и преди това. По закон председателят на ДАНС се избира за срок от 5 години по предложение на правителството и с указ на държавния глава. Процедурата по предсрочно освобождаване е същата.

"Президентът надхвърля правомощията си и ми пречи да изпълнявам задълженията, които имам по Конституция и по закон по отношение на националната сигурност", заяви Денков.

В понеделник президентът Радев даде да се разбере, че не е готов да освободи назначения от него по времето на служебния кабинет на Стефан Янев председател на ДАНС и обвини премиера в опит за овладяване на службите.

"Доводът, че искам някой да овладее службите, е несъстоятелен, защото следващият председател на ДАНС отново ще бъде съгласуван с президента и няма начин това да бъде някой, който не е приемлив за него, но няма начин и председател на ДАНС да бъде човек, който не иска да работи с мен", подчерта Денков.

Според него президентът Румен Радев трябва да подпише и „ще го направи, защото в противен случай, ако стане нещо в сферата на националната сигурност, той ще носи отговорност."

Пламен Тончев беше назначен през май 2021 г., за да довърши мандата на отстранения тогавашен председател на ДАНС Димитър Георгиев. Изборът му беше направен, докато първият служебен кабинет на Стефан Янев беше на власт. По времето на служебното правителство на Гългъб Донев, Тончев беше преназначен за пълен 5-годишен мандат.

Министър председателят смята още, че трябва да се търси смяна на състава на ЦИК, тъй като комисията не се е справила с организирането на местните избори в страната, но и не отразява политическата конфигурация в момента.

Според Денков скандалът с машините преди първия тур, които ЦИК забрани с дейното участие на ДАНС в компрометирането на устройствата, а това доведе до близо половин милион недействителни бюлетини за избор на общински съветници, трябва да бъде анализиран. По думите му темата не е затворена, но за момента не се налага "смяна на министри, които си вършат професионално работата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024