Радев: Целта на исканата оставка на председателя на ДАНС е овладяване на службите Снимка: © ScreenShot

Президентът Румен Радев коментира за първи път поисканата още в петък от премиера Николай Денков оставка на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Макар че не отговори на въпроса дали ще подпише указа за освобождаване на Тончев, от думите на президента се разбра, че по-скоро ще го защити. В подкрепа на Тончев ден по-рано се изказа и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Председателят на ДАНС беше назначен от Радев по предложение на служебното му правителство с премиер Стефан Янев през 2021 година.

Държавният глава все още не се е запознал с мотивите зад исканата от Денков оставка, но заяви, че според него, "истинската цел е овладяването на службите".

"Целта е ясна отдавна и не мисля, че трябва да се използват изборите като нова поредна атака срещу ДАНС, докато не се изпълни сценарият от онзи запис", каза Радев и отново нападна кабинета и премиера Николай Денков. "Онзи" запис беше от съвещание на ПП отпреди формирането на правителство с подкрепата на ГЕРБ. Изнесе го бившият депутат от ПП Радостин Василев и в него лидерите на партията говорят за смяна на шефовете на служби са сигурност.

"В закона за ДАНС ясно са посочени основанията, по който може да бъде освободен председателят на ДАНС и сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър-председателя. По логиката на министър-председателя, самото правителството трябва незабавно да подаде оставка , защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие, те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването", каза още Радев.

В петък премиерът Николай Денков официално поиска оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев, заради "несправяне със задълженията".

Повод за това стана саботажът на машинното гласуване на първия тур на местните избори в страната, който започна със справка от ДАНС, подписана от заместника на Тончев - Деньо Денев. Тя даде формално основание на ЦИК да отмени машинния вот на 29 октомври. Денков първо поиска оставката на Денев, Тончев отказа да се раздели със заместника си, а премиерът обяви, че предлага на Радев отстраняването на началника на ДАНС. Вторият мотив бяха политически изказвания на Тончев от последните месеци.

"Какво означава да си политически пристрастен? Това, че когато на председателя на ДАНС му се задава въпрос в парламента и той излага факти? Откога излагането на истината е политическо говорене?"

Според държавния глава очакванията, че ДАНС като контраразузнавателна агенция трябва да предоставя на правителството изпреварваща информация, са "смущаващи".

"Когато ДАНС подава информация за руски шпиони, независимо дали са един или 70 на куп, се приема за абсолютно чиста монета, като истина, но когато ДАНС предостави информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия", каза Радев и призова за обективност.

Според закона председателя на ДАНС може да бъде освободен с указ на държавния глава по предложение на Министерския съвет.

Как (не) се сменя ръководството на ДАНС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024