Снимка: © Getty Images

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че решението за предприемане на нови Covid-мерки на национално ниво ще бъде взето във вторник или сряда от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Той загатна, че масовите мероприятия на закрито ще бъдат забранени заради увеличаващите се случаи на коронавируса.

Пред Нова ТВ Янев коментира ограниченията, предложени от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, Според доц. Кунчев заведенията трябва да приемат посетители само в откритите си части, а на закрито да работят при 50% капацитет, но единствено ако са ваксинирани 100 процента от персонала и клиентите. Освен това иска да се забранят масовите мероприятия, които не се провеждат в открити пространства.

„Вероятно не всички ще бъдат доволни – балансът е между протеста срещу мерките и между тези, които искат предсказуемост на управлението на здравната криза. Решение ще бъде взето днес или утре. То се обсъжда. Целта на подобен тип решение е максимално да не се пречи на бизнеса“, каза Янев.

Според него не е възможно зад всеки българин „да стои друг и да го контролира дали спазва мерките“. „Въпросът е в личната дисциплина. Първите мерки ще са именно ограничаване на било то частни или обществени събития, където се събират много хора на едно място“.

Той добави, че премиерът не може да вземе еднолично решение за мерките, а те се решават от здравния министър, който е "най-близо до тази проблематика". Стойчо Кацаров все още не е публикувал заповед за нови ограничения на национално ниво.

Янев повтори тезата си, че не се предвижда задължителна ваксинация на хора с определени професии, каквито са случаите в Гърция и Франция например. „Ние нямаме такова намерение, не предвиждаме такива мерки. Не е необходимо и не се обмисля такъв тип решение. Ваксината все пак е единственият разумен довод на медицината и науката, който казва, че дори да не те предпази от бъдещо заразяване, е сигурно, че то ще премине много леко“, каза премиерът.

Той добави, че в плана на служебния кабинет за актуализация на бюджета са предвидени пари за медиците, за допълнителни консумативи за болниците и за бизнеса. Не се ангажира обаче с конкретен отговор дали те ще бъдат факт, тъй като „зависи от депутатите“ в какъв вид ще приемат актуализацията. Тя вече е в парламента и мина на първо четене.

На въпрос дали е готов отново да бъде служебен премиер до следващи избори, Янев каза: „Това ще бъде решение на президента, но да – ако е необходимо, мога да изпълнявам тази роля. Защото организацията на изборите, макар да изглежда рутинно действие, не е лек процес. Тя трябва да започне по-рано. Всичко зависи обаче дали парламентът ще излъчи правителство“.

Янев отказа да даде мнение за евентуални избори 2 в 1. „За нас не е въпросът как е по-добре, ще се справим във всеки случай. Ако са 2 в 1, вероятно ще има необходимост от закупуване на нови машини, вероятно ще има пренастройване на машините и проблеми за ЦИК“, отбеляза служебният премиер.


Стефан Янев: Бих гласувал за Петков и Василев, може да се явят на следващите избори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти