Снимка: © Getty Images

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че решението за предприемане на нови Covid-мерки на национално ниво ще бъде взето във вторник или сряда от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Той загатна, че масовите мероприятия на закрито ще бъдат забранени заради увеличаващите се случаи на коронавируса.

Пред Нова ТВ Янев коментира ограниченията, предложени от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, Според доц. Кунчев заведенията трябва да приемат посетители само в откритите си части, а на закрито да работят при 50% капацитет, но единствено ако са ваксинирани 100 процента от персонала и клиентите. Освен това иска да се забранят масовите мероприятия, които не се провеждат в открити пространства.

„Вероятно не всички ще бъдат доволни – балансът е между протеста срещу мерките и между тези, които искат предсказуемост на управлението на здравната криза. Решение ще бъде взето днес или утре. То се обсъжда. Целта на подобен тип решение е максимално да не се пречи на бизнеса“, каза Янев.

Според него не е възможно зад всеки българин „да стои друг и да го контролира дали спазва мерките“. „Въпросът е в личната дисциплина. Първите мерки ще са именно ограничаване на било то частни или обществени събития, където се събират много хора на едно място“.

Той добави, че премиерът не може да вземе еднолично решение за мерките, а те се решават от здравния министър, който е "най-близо до тази проблематика". Стойчо Кацаров все още не е публикувал заповед за нови ограничения на национално ниво.

Янев повтори тезата си, че не се предвижда задължителна ваксинация на хора с определени професии, каквито са случаите в Гърция и Франция например. „Ние нямаме такова намерение, не предвиждаме такива мерки. Не е необходимо и не се обмисля такъв тип решение. Ваксината все пак е единственият разумен довод на медицината и науката, който казва, че дори да не те предпази от бъдещо заразяване, е сигурно, че то ще премине много леко“, каза премиерът.

Той добави, че в плана на служебния кабинет за актуализация на бюджета са предвидени пари за медиците, за допълнителни консумативи за болниците и за бизнеса. Не се ангажира обаче с конкретен отговор дали те ще бъдат факт, тъй като „зависи от депутатите“ в какъв вид ще приемат актуализацията. Тя вече е в парламента и мина на първо четене.

На въпрос дали е готов отново да бъде служебен премиер до следващи избори, Янев каза: „Това ще бъде решение на президента, но да – ако е необходимо, мога да изпълнявам тази роля. Защото организацията на изборите, макар да изглежда рутинно действие, не е лек процес. Тя трябва да започне по-рано. Всичко зависи обаче дали парламентът ще излъчи правителство“.

Янев отказа да даде мнение за евентуални избори 2 в 1. „За нас не е въпросът как е по-добре, ще се справим във всеки случай. Ако са 2 в 1, вероятно ще има необходимост от закупуване на нови машини, вероятно ще има пренастройване на машините и проблеми за ЦИК“, отбеляза служебният премиер.


Стефан Янев: Бих гласувал за Петков и Василев, може да се явят на следващите избори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие