Премиерът: Решение за новите мерки ще има до 2 дни, ще се забранят масови събития на закрито Снимка: © Getty Images

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че решението за предприемане на нови Covid-мерки на национално ниво ще бъде взето във вторник или сряда от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Той загатна, че масовите мероприятия на закрито ще бъдат забранени заради увеличаващите се случаи на коронавируса.

Пред Нова ТВ Янев коментира ограниченията, предложени от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, Според доц. Кунчев заведенията трябва да приемат посетители само в откритите си части, а на закрито да работят при 50% капацитет, но единствено ако са ваксинирани 100 процента от персонала и клиентите. Освен това иска да се забранят масовите мероприятия, които не се провеждат в открити пространства.

„Вероятно не всички ще бъдат доволни – балансът е между протеста срещу мерките и между тези, които искат предсказуемост на управлението на здравната криза. Решение ще бъде взето днес или утре. То се обсъжда. Целта на подобен тип решение е максимално да не се пречи на бизнеса“, каза Янев.

Според него не е възможно зад всеки българин „да стои друг и да го контролира дали спазва мерките“. „Въпросът е в личната дисциплина. Първите мерки ще са именно ограничаване на било то частни или обществени събития, където се събират много хора на едно място“.

Той добави, че премиерът не може да вземе еднолично решение за мерките, а те се решават от здравния министър, който е "най-близо до тази проблематика". Стойчо Кацаров все още не е публикувал заповед за нови ограничения на национално ниво.

Янев повтори тезата си, че не се предвижда задължителна ваксинация на хора с определени професии, каквито са случаите в Гърция и Франция например. „Ние нямаме такова намерение, не предвиждаме такива мерки. Не е необходимо и не се обмисля такъв тип решение. Ваксината все пак е единственият разумен довод на медицината и науката, който казва, че дори да не те предпази от бъдещо заразяване, е сигурно, че то ще премине много леко“, каза премиерът.

Той добави, че в плана на служебния кабинет за актуализация на бюджета са предвидени пари за медиците, за допълнителни консумативи за болниците и за бизнеса. Не се ангажира обаче с конкретен отговор дали те ще бъдат факт, тъй като „зависи от депутатите“ в какъв вид ще приемат актуализацията. Тя вече е в парламента и мина на първо четене.

На въпрос дали е готов отново да бъде служебен премиер до следващи избори, Янев каза: „Това ще бъде решение на президента, но да – ако е необходимо, мога да изпълнявам тази роля. Защото организацията на изборите, макар да изглежда рутинно действие, не е лек процес. Тя трябва да започне по-рано. Всичко зависи обаче дали парламентът ще излъчи правителство“.

Янев отказа да даде мнение за евентуални избори 2 в 1. „За нас не е въпросът как е по-добре, ще се справим във всеки случай. Ако са 2 в 1, вероятно ще има необходимост от закупуване на нови машини, вероятно ще има пренастройване на машините и проблеми за ЦИК“, отбеляза служебният премиер.


Стефан Янев: Бих гласувал за Петков и Василев, може да се явят на следващите избори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023