Премиерът свиква Съвета по сигурността заради падналите ракети в Полша Снимка: © Screenshot

Служебният премиер Гълъб Донев ще свика Съвета по сигурността към Министерски съвет заради ракетите, паднали на територията на Полша. Това ще стане, след като стане ясен резултатът от консултациите със съюзниците от НАТО.

Новината беше съобщена от самия Донев по време на редовното заседание на МС. Днес от Брюксел се очаква брифинг на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който трябва даде подробности около случилото се.

Във вторник две ракети паднаха до полското село Пжеводов, близо до границата с Украйна, и убиха двама души. Първоначалните съмнения бяха, че те са руски, но американският президент Джо Байдън даде индикации, че ракетите може да са били част и от противовъздушния арсенал на Украйна.

"Експлозията на двете ракети в близост на границата на Полша с Украйна, при която загинаха мирни граждани, налага спешно преосмисляне на следващите ни действия, с които да запазим мира. В постоянен контакт сме със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС", каза Гълъб Донев.

Той посочи, че е задължително да се придържаме към сдържан тон и твърдения, основани на факти, тъй като "става дума за война".

"Дрънченето на думи е излишно. Всички предположения преди да са изяснени фактите и обстоятелствата около инцидента на полска територия ще са спекулация, която носи риск за ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване", допълни премиерът.

Малко по-рано и президентът Румен Радев коментира инцидента в Полша, но изобщо пропусна да изрази каквато и да е подкрепа към пострадалата страна. Той определи случая като "неприемлив" и изтъкна, че незабавно трябва да бъдат предприети "адекватни мерки". Радев обаче не уточни какви са те и от чия страна трябва да бъдат предприети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024