Снимка: © Булевард България

Консултациите между президента Румен Радев и лидерите на парламентарната група на ГЕРБ започнаха със спор за актуализацията на бюджета и за резултатите от управлението на партията през последната година.

Държавният глава отново повтори, че връчването на втория проучвателен мандат зависи от актуализацията на бюджета в 46-ото Народно събрание, а председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че това е неправомерно действие.

"Независимо дали ще има редовен или нов служебен кабинет, е неотложна актуализацията", настоя Радев, а Атанасова му отвърна, че „в Конституцията никъде няма подобни условия – актуализацията да бъде обвързвана с връчване на втория и третия мандат“.

ГЕРБ задълбочиха спора, след като Атанасова заяви, че партията оставила финансово и икономически стабилна държава.

"Смятаме, че ГЕРБ остави финансово стабилна държава, въпреки че партиите на протеста и вие твърдяхте обратното. Преди година също имаше Covid-криза, г-н президент. Имаше и мигрантска вълна, надявам се не сте забравили. Правителството на ГЕРБ се справи с тях. Сега е ред на партиите на алтернативата и на вашата отговорност, защото тези партии се родиха под вашия юмрук - тук, на площада", обърна се към държавния глава председателят на ПГ на втората политическа сила.

"За това каква работа свърши ГЕРБ оценката даде избирателят, тази оценка е най-добрата. Как се справихте с Covid-кризата - личи от броя на хората, които загубиха живота си. Бизнесът също го усети", отвърна президентът.

"Не се меся какво точно да бъде актуализирано, но искам следващото правителство да може да управлява тази криза", обясни намеренията си Радев.

Атанасова го призова да не търси в решенията на парламента "индулгенции за бъдещите действия на справяне или несправяне с кризите на редовно или назначено от него служебно правителство". Поиска държавният глава да не превръща процедурата по връчване на следващите мандати „в заложник на бъдещи събития“.

Вторият мандат трябва да отиде при ГЕРБ, които обявиха, че ще го върнат веднага, но все пак ще представят проект за кабинет. 

Партията настоява и за ясна позиция на президента по казуса с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков.


Радев призова ИТН да се върнат в преговорите при третия мандат, партията отказваАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента