Президентът и ГЕРБ влязоха в спор за бюджета и "наследството" на бившите управляващи Снимка: © Булевард България

Консултациите между президента Румен Радев и лидерите на парламентарната група на ГЕРБ започнаха със спор за актуализацията на бюджета и за резултатите от управлението на партията през последната година.

Държавният глава отново повтори, че връчването на втория проучвателен мандат зависи от актуализацията на бюджета в 46-ото Народно събрание, а председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че това е неправомерно действие.

"Независимо дали ще има редовен или нов служебен кабинет, е неотложна актуализацията", настоя Радев, а Атанасова му отвърна, че „в Конституцията никъде няма подобни условия – актуализацията да бъде обвързвана с връчване на втория и третия мандат“.

ГЕРБ задълбочиха спора, след като Атанасова заяви, че партията оставила финансово и икономически стабилна държава.

"Смятаме, че ГЕРБ остави финансово стабилна държава, въпреки че партиите на протеста и вие твърдяхте обратното. Преди година също имаше Covid-криза, г-н президент. Имаше и мигрантска вълна, надявам се не сте забравили. Правителството на ГЕРБ се справи с тях. Сега е ред на партиите на алтернативата и на вашата отговорност, защото тези партии се родиха под вашия юмрук - тук, на площада", обърна се към държавния глава председателят на ПГ на втората политическа сила.

"За това каква работа свърши ГЕРБ оценката даде избирателят, тази оценка е най-добрата. Как се справихте с Covid-кризата - личи от броя на хората, които загубиха живота си. Бизнесът също го усети", отвърна президентът.

"Не се меся какво точно да бъде актуализирано, но искам следващото правителство да може да управлява тази криза", обясни намеренията си Радев.

Атанасова го призова да не търси в решенията на парламента "индулгенции за бъдещите действия на справяне или несправяне с кризите на редовно или назначено от него служебно правителство". Поиска държавният глава да не превръща процедурата по връчване на следващите мандати „в заложник на бъдещи събития“.

Вторият мандат трябва да отиде при ГЕРБ, които обявиха, че ще го върнат веднага, но все пак ще представят проект за кабинет.

Партията настоява и за ясна позиция на президента по казуса с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков.


Радев призова ИТН да се върнат в преговорите при третия мандат, партията отказваАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024