Чехия осигури средства за 800 000 снаряда за Украйна Снимка: © Getty Images

Чехия е успяла да осигури финансирането, с което да бъдат купени и изпратени 800 хиляди снаряда за Украйна, обяви президентът на страната Петър Павел.

В последните седмици на украинската армия, която се бори да отблъсне руската инвазия вече повече от две години, ѝ се налага да преминава в отбрана поради липса на боеприпаси, а в същото време Русия успя да увеличи производството си на оръжия и получава боеприпаси от Северна Корея и Иран.

Украинският президент Володимир Зеленски също призова за спешна помощ, но засега Европейският съюз не е успява да достави общо 1 млн. снаряда до края на март, както обеща преди година.

Междувременно Чехия пое инициативата да намери, купи и достави 500 хиляди 155–милиметрови снаряда и 300 хиляди 122-калибрени, ако успее да намери финансиране.

Чешкият президент обяви, че доставката на мунициите може да започне в рамките на няколко седмици.

"Тази сутрин успяхме да осигурим цялата сума за закупуването на 800 хиляди снаряда", каза той, но не уточни откъде ще дойдат мунициите.

Възможно е тези боеприпаси да бъдат доставяни от страни като Южна Корея, Южна Африка и Турция.

Кога точно ще пристигнат те ще зависи от условията, които бъдат договорени с производителите, и графика на доставките, както не е изключено да се стигне и до забавяне.

Средствата са осигурени с помощта на 18 държави, като по информация на чешки медии сред тях са Канада, Франция, Германия, Дания, Латвия, Литва и Нидерландия. Те ще се включат с по 250 млн. евро, а Белгия ще даде 200 млн. евро. Преди това стана ясно, че и Норвегия е готова помогне инициативата със 153 млн. евро. Още няколко държави също изразиха интерес да участват, но без да посочват с каква сума.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Православният свят отбелязва Цветница

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024