Президентът на Tennis Australia защити Джокович и обвини властите в липса на синхрон Снимка: © Getty Images

Президентът на Австралийската тенис федерация и директор на Australian Open – Крейг Тайли – обвини щатските власти на Виктория и федералното правителство в липса на синхрон, който е довел до скандала с Новак Джокович.

60-годишният директор направи първи публичен коментар за отказаната виза на световния №1 пред местните издания The Age и Sydney Morning Herald. Той разкри, че правителството е отказало да направи оценка на дадените от Tennis Australia и щатските власти във Виктория медицински изключения на тенисисти още седмици преди пристигането им в страната.

Крейг Тайли твърди, че два пъти през ноември тенис федерацията се е обърнала към кабинета на премиера Скот Морисън, за да поиска помощ по процеса за медицинските изключения за неваксинирани участници в първия „мейджър“ за годината. Те са били издадени на няколко тенисисти от Tennis Australia и местните власти във Виктория (след решение на два панела от медицински експерти), където се намира Мелбърн.

Процедурата е била базирана на препоръките на федералното правителство и Тайли е искал да бъде сигурен, че тенисистите с изключения няма да бъдат спрени на границата, както се случи с Джокович.

„Те отказаха. Попитахме ги дали могат да оценят нашите решения. Казахме, че ще се нуждаем от тяхната помощ, за да знаем дали вземаме правилното решение. При друг подход щяхме да се намираме в различна ситуация днес“, казва президентът на федерацията.

Новак Джокович беше задържан от Граничен контрол на летището още миналата седмица, като властите не откриха достатъчно доказателство за медицинското му изключение. Адвокатите му твърдят, че сърбинът е прекарал коронавируса в рамките на последните 6 месеца, и атакуваха решението в съда. Световният №1 е настанен в хотел за карантинирани чужденци най-малко до понеделник, когато съдия ще се произнесе по казуса.

Джокович твърди, че e бил с Covid на 16 декември - но на следващия ден е награждавал деца в Белград

Междувременно Граничен контрол анулира визата и на чехкинята Рената Ворачова няколко дни след случая с Джокович. Не е ясно защо изобщо е била допусната на територията на Австралия с медицинско изключение и дори е участвала в един от подгряващите турнири в Мелбърн. Властите проверяват статуса на още един бъдещ участник на Australian Open – официално лице.

Крейг Тайли е поставен под огромно напрежение да дава разяснения защо Tennis Australia е допуснала неваксинирани тенисисти, при положение че здравният министър Грег Хънт му е писал още в края на ноември, че няма да се допускат изключения за прекаран Covid в последната половин година преди влизане в Австралия.

„Бяхме хванати в постоянен конфликт между щата и съветите на федералните власти. Тази пандемия подчерта сложността на отношенията“, обяснява ситуацията Тайли. „Вярвахме, че не федералните власти ще одобрят изключенията, това беше работа на щатските“.

Директорът на Australian Open определя задържането на Джокович на летището в Мелбърн като „шок“. Тайли не е обмислял да подава оставка от поста си заради случилото се, което се превърна в световна новина и в политически скандал след намесата на сръбския президент Александър Вучич.

Фенове на Джокович и антиваксъри го подкрепиха с шествия в Мелбърн и Белград

Президентът на австралийската федерация се надява Джокович все пак да играе на Australian Open и да се бори за 10-а титла. „Би ми се искало той да участва“, казва Тайли пред Nine News.

Междувременно съдът в щата Виктория отхвърли искането на австралийското правителство да отложи съдебното изслушване по казуса с Джокович за сряда. То ще се проведе в ранните часове на понеделник – започва около 1 ч. в полунощ българско време.


Найджъл Фараж, който хвалеше визовата политика на Австралия при Brexit, реши да защитава Джокович

Сърджан Джокович сравни карантината на сина си с разпятието на Христос: "Газят Новак, газят и сръбския народ"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024