Пригожин предложил да предаде руските войски в замяна на милост от Украйна, сочат документи Снимка: © Screenshot

Лидерът на наемнческата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин е предлагал на украинската страна информация за позициите на руските войници, като в замяна е искал те да пощадят наемната му армия. Това разкриват изтекли документи на американското разузнаване, съобщава в. "Washington Post".

Информацията е взета от секретните доклади, които бяха разпространени в платформата Discord и се оказаха в центъра на скандал в американското и европейското публично пространство преди месец.

Изданието твърди, че те включват справка за среща през януари между Пригожин и неназовани украински служители, на която лидерът на "Вагнер" е направил предложението си. Пригожин е поискал украинците да се изтеглят от Бахмут, където наемниците му от месеци водят руската офанзива, а в замяна той ще разкрие местоположението на руските войски и ще стои настрана, докато Украйна атакува.

Някои от версиите на изтеклите документи, които се разпространяват онлайн, са редактирани, но двама анонимни украински служители потвърждават пред "Washington Post", че Пригожин е разговарял многократно с украински разузнавачи. Единият служител посочва, че военният лидер е направил предложението по отношение на Бахмут повече от веднъж, но украинските сили са били скептични и са му отказали.

Не е ясно кои точно позиции е искал да разкрие Пригожин, а американски служители изобщо се съмняват в намеренията му. Преди седмици той обяви, че войските му ще се изтеглят от източноукраинския град заради недостиг на боеприпаси, но след това се отказа от решението си.

От месеци Русия се опитва да превземе Бахмут, въпреки че той няма голяма стратегическа стойност. И към момента обаче не може да постигне резултат, а в събота стана ясно, че украинските сили са успели да си върнат поне километър от територията на града.

Снимка от фронта в Бахмут, Украйна Русия призна за отстъпление в Бахмут, Пригожин го нарече "разгром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

14:42 - 17.05.2024
Живот

Lidl и "Капачки за бъдеще": връщаш бутилка и даряваш в подкрепа на детското здраве

Събраните средства ще отиват за спасяването на детски животи

13:59 - 17.05.2024
Политика

„Лигата на младите гласоподаватели“ организира дебати преди евровота на 9 юни

Първата дискусия с кандидати и младежи ще се проведе в Стара Загора

12:06 - 17.05.2024
Важно днес

Произведение на Христо Смирненски се падна на матурата по литература

Вижте кое произведение се панда на матурата по български език и литература

11:30 - 17.05.2024