Пригожин разобличи една от лъжите на Русия, докато враждата му с военното ръководство продължава

От седмици в руското военно ръководство има известни сътресения, тъй като се смята, че ръководителят на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин и руският министър на отбраната Шойгу са в битка за власт.

Поредният епизод от нея включва ново видео на Пригожин, в който той развенчава един от митовете за започнатата руска война в Украйна. В него руският командир на практика оспорва една от най-пропагандираните истории, които Москва използва, за да оправдае незаконната си инвазия.

"Украйна и НАТО не искаха да атакуват Русия преди войната“, казва той във видеото.

По думите му, не е имало „луда агресия“ от страна на Киев преди 24 февруари 2022 г. - началото на руската инвазия, а руският президент Владимир Путин и обществото в страната са били излъгани от военното ръководство за това. Войната е била подклаждана само, за да могат „няколко същества да се радва“, изтъква Пригожин.

Атаката му е насочена основно към министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов. Пригожин и Шойгу са в конфликт помежду си от дълго време.

Военният министър издаде наскоро заповед, според която всички бойци от т.нар. доброволчески отряди - в това число и наемниците на "Вагнер", трябва да подпишат договор за служба с Министерството на отбраната. Заповедта не се хареса особено на Пригожин, който дори обяви, че няма да подпише подобно споразумение.

Двамата военни ръководители са в обтегнати отношения от известно време, като лидерът на "Вагнер" редовно критикува руското военно командване. Това обаче по никакъв начин не привлече вниманието на Путин или на подчинените му началници по отбрана. Някои виждат неуспеха на руския президент да потуши вътрешните борби като знак за потенциални промени на политическата сцена в Русия, която може да бъде разкъсана от вътрешни битки.

Разривът на Пригожин с военните беше игнориран и от държавната телевизия, откъдето повечето руснаци получават своите новини.

Въпреки че няма признаци, че Путин губи влияние, „има нарастващи признаци на дълбока дисфункция, безпокойство, безпокойство от войната и реални проблеми при насочването на ресурсите, необходими за ефективна борба с нея“, казва пред "Асошиейтед прес" Найджъл Гулд-Дейвис, старши сътрудник по теми за Русия и Евразия в Международния институт за стратегически изследвания.

По думите му Путин все още доминира изцяло в политическата система на страната, но подобни вражи могат да подкопаят авторитета на правителството му по време на война.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024