Пригожин се отказа от плановете си да изтегли „Вагнер“ от Бахмут Снимка: © Getty

Ръководителят на руската наемническа група „Вагнер“ Евгений Пригожин изглежда се отказа от плановете си да изтегли силите си от Бахмут в Източна Украйна. През нощта той е получил обещания, че ще му бъде доставено цялото оръжие, необходимо за превземането на опустошения град, предава Reuters.

В петък Пригожин обяви, че бойците му, които са начело на продължавата месеци наред атака на Бахмут, ще се изтеглят, защото според него хората му са били лишени от боеприпаси и в резултат на това са понесли „безполезни и неоправдани“ загуби.

Пригожин не крие критиките се по адрес на руския министър на отбраната Сергей Шойгу и висшия армейски команден състав заради воденето на войната в Украйна. В контекста на това той заяви, че служители в Москва, разяждани от „дребнава завист“, спират важни доставки за неговите хора.

В неделя се появи аудиосъобщение, публикувано в канала му в Telegram, в което Пригожин казва: „През нощта получихме бойна заповед, за първи път през цялото това време.“

„Обещаха ни толкова боеприпаси и оръжия, колкото ни трябват, за да продължим по-нататъшните операции. Беше ни обещано, че всичко необходимо, за да попречим на врага да ни отреже (от доставките), ще бъде разположено на фланга“, добави той.

Битката за Бахмут, която Русия разглежда като трамплин към други градове в украинския регион Донбас, които все още са извън нейния контрол, е най-интензивната в конфликта. През месеците досега тя е отнела живота на хиляди хора от двете страни на фронта.

През последните седмици украинските войски бяха отблъснати, но се задържаха в града, за да нанесат възможно най-много руски загуби преди планираната от Киев офанзива срещу нахлуващите сили по протежение на 1000-километровата фронтова линия.

В неделя Пригожин заяви също, че руското министерство на отбраната е назначило генерал Сергей Суровикин да работи заедно с „Вагнер“. „Това е единственият човек със звездата на армейски генерал, който знае как да воюва“, коментира той.

Суровикин командваше руската кампания в Украйна в продължение на няколко месеца, преди началникът на Генералния щаб, армейски генерал Валерий Герасимов, да получи общо оперативно командване над него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Гаф на bTV издаде финала на "Ергенът"

Много рекламираната развръзка на "Ергенът" се случи още преди финалния епизод да бъде излъчен

15:45 - 16.05.2024
Важно днес

И България се сети да заведе иск срещу "Газпром" за спрения газ

"Булгаргаз" иска 400 млн. евро от руската компания за претърпени вреди

12:10 - 16.05.2024
Технологии

Google дарява 1 млн. долара на INSAIT за развитието на АI

Средствата ще отидат за стипендии на млади учени

11:18 - 16.05.2024