Принц Хари създаде нов скандал с признание, че е убил 25 талибани като "фигури за шах" Снимка: © Getty Images

Признанията в новата книга на принц Хари излязоха отвъд фамилните драми на британското кралско семейство и вече се превръщат в политически скандал.

В биографията си Хари разказва за периода, в който служи като пилот на хеликоптер във военни мисии в Афганистан през 2012-2013. Той признава съпричастността си в убийството на 25 вражески бойци.

"Това не беше статистика, която ме изпълва с гордост, но и не ме накара да се срамувам. Когато се намирах в разгара и объркването на войната, не гледах на тези 25 души като на хора. Те бяха фигури за шах, които са премахнати от дъската. Лоши хора, които са елиминирани, преди да могат да отнемат живота на добри хора", пише Хари в "Spare", цитиран от BBC.

"Обучиха ме да ги възприемам като "другите" и ме обучиха добре", пише още той.

Обясненията му бяха посрещнати с удивление както в британските медии, така и в армията.

Бившият командир на британските сили в Афганистан полковник Ричард Кемп описва коментарите на принц Хари като "необмислени" и "грешно преценени" заради опасните последици, които може да доведат.

Кемп посочва, че думите му могат да провокират "някои хора да предприемат атаки срещу британски войници навсякъде по света".

"Проблемът, който виждам в коментарите му, е, че на практика описва британската армия като организация, която е обучила него и останалите бойци да гледат на враговете си като на нещо по-нисше от хора - просто шахматни фигури, които се премахват от дъската. А това не е вярно, тъкмо обратното", казва бившият висш военен.

Кемп предупреждава, че подобни изявления биха могли да накарат поддръжници на режима на талибаните да направят опит за убийството на сина на британския крал.

"Тези думи възпламеняват повторно желанието за отмъщение, което може би е било забравено. Не се съмнявам, че днес съществуват хора, които вече са видяли всичко това и мислят как да му отмъстят", казва той.

В същото време той посочва, че Хари трябва да се гордее с участието си във войната заради приноса в кампанията, смелостта си и помощта, която оказва на ранените войници.

Бвшият съветник по националната сигурност лорд Дарок казва, че ако е зависило от него, би препоръчал на принц Хари "да не влиза в този тип подробности" в книгата си.

Консервативният депутат Адам Холоуей, който също е служил в армията по време на войната в Ирак, пише в статия за Spectator, че не е редно войниците да обясняват публично колко души са убили. "Не става дума за правила на мачо-поведение. Става дума за приличие и уважение към живота, който си отнел".

Бившият войник Бен Макбийн, изгубил ръка и крак по време на мисия в Афганистан, също се оказва разочарован от Хари, с когото се познават от благотворителните мисии на принца.

"Обичам те, принц Хари, но трябва да млъкнеш! Чудя се с какви хора се е заобиколил. Ако бяха добри хора, досега някой от тях щеше да му каже да спре", пише още той.

Реакция дойде и от страна на талибанския режим в Афганистан. Един от лидерите на талибаните Анас Хакани пише в Twitter, обръщайки се към принца с думите "г-н Хари".

"Онези, които си убил, не са фигури за шах, те са хора. Имали са семейства, които са ги чакали да се върнат", пише той и коментира, че не очаква Международният трибунал да го призове.


Принц Хари обвини брат си за физическа атака заради Меган Маркъл


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Нали Борисов иска да е премиер. Билбордовете са реклама и за него

Той ще обжалва решението на ЦИК за глоба

08:32 - 28.05.2024
Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024