• Принц Хари и Меган Маркъл ще се откажат от кралските си титли и представителните си функции като част от споразумението за финансова независимост от короната.
  • Внукът на кралица Елизабет II посочва в първото си публично изявление след новината, че "това няма да промени нито него, нито отдадеността му" на службата към родината, каузите, благотворителните инициативи и военните организации, на които е патрон.
  • Бъдещите източници на доходи за семейството на Хари и Меган все още остават под въпрос, но засега двамата ще могат да разчитат на годишна издръжка от бюджета на принц Чарлз.
  • Кралицата описва бъдещия модел на отношения със семейството на своя внук като "конструктивен и подкрепящ път напред".

"Надявахме се, че ще можем да продължим да служим на кралицата без публично финансиране. За съжаление, това се оказа невъзможност. Приемам този факт, като знам, че той няма да промени нито мен, нито отдадеността ми" - това признание на принц Хари дойде само две седмици след като той и съпругата му Меган Маркъл обявиха окончателното си намерение да се отдадат на самостоятелен живот извън преките си функции на кралски особи.

В първата си публична реч след анонса от 8 януари принц Хари обяви, че "стъпката в несигурността", която предприема със семейството си, няма да промени нито неговата идентичност, нито отдадеността му на обществените каузи, нито уважението му към кралица Елизабет II - "моята баба, моят главнокомандващ".

Емоционалното обяснение на принца имаше основателна причина: желанието му за финансова независимост, в крайна сметка, се оказа несъвместимо с намерението му да запази представителните си роли по отношение на короната.

От пролетта на 2020 г. принц Хари и съпругата му повече няма да ползват титлата "Негово / Нейно кралско височество", но ще продължат да се наричат херцог и херцогиня на Съсекс. Хари ще остане принц, тъй като това е звание, което му се пада по рождение. Той ще остане и потенциален наследник на британската корона, така както и в момента се намира на шесто място в официалния ред след баща си принц Чарлз, брат си принц Уилям и трите си племенници - Джордж, Шарлот и Луи.

Хари и Меган ще продължат да изпълняват задълженията си спрямо личните благотворителни и обществени инициативи "с благословията на кралицата", както се казва в съобщението на Бъкингамския дворец.

В това число влиза организирането на т.нар. Invictus Games (Игрите на непобедените), които бяха създадени през 2014 г. като състезания на военни ветерани с увреждания. Принц Хари е патрон на организацията на служещите в Кралската морска пехота, Ръгби лигата на Англия и още 13 организации и институции.

Принцът обаче ще трябва да се оттегли от церемониалната си позиция на генерал-капитан на морската пехота и няма да има право да носи военна униформа по време на официални събития. Хари прекара 9 години на военна служба, по време на които двукратно участва в британската мисия в Афганистан. Той напусна армията през 2015 г. с чин "капитан".

Отказът от тези ангажименти не е необратим, т.е. принц Хари и съпругата му могат да се върнат обратно към някои от функциите си в кралското семейство, но едва ли всички привилегии ще могат да се възстановят в стария си вид - най-вече по отношение на армейската служба.

Желанието на Хари и Меган да станат финансово независими е подкрепяно от Бъкингамския дворец, като в съобщението се посочва, че двамата повече няма да получават публични средства. Нещо повече - принцът и съпругата му са обещали да възстановят 2,4 милиона паунда, които са похарчили за реновацията на имението Фрогмор котидж. Сградата, която първоначално беше предназначена за семеен дом на херцозите на Съсекс, ще може да се ползва от тях под наем при бъдещите им посещения във Великобритания.

Какви ще са източниците на доходите им оттук нататък, остава отворен въпрос. По неофициална информация Хари и Меган получават по 2 милиона долара на година от собствеността на принц Чарлз. Това са парите, които престолонаследникът получава като приход от своето владение на Херцогство Корнуол. Засега младото семейство ще продължи да получава издръжка от бащата на принц Хари, но не е ясно в какъв размер ще бъде тя занапред.

Бъкингамският дворец няма да разполага с надзорни функции върху финансите им. Все още не е сигурно дали двамата ще плащат за охраната, която ще им бъде осигурена като членове на кралското семейство.

Несигурността и медийните спекулации около бъдещето на Меган и Хари станаха повод за своеобразно обръщение му към всички британски граждани по време на благотворителна вечеря.

"Само мога да си представя какво ли сте чули или прочели през последните седмици. Затова исках да чуете истината от мен - доколкото мога да споделя - не от позицията си на херцог или принц, а от позицията си на Хари, същият човек, който много от вас вероятно са наблюдавали да израства през последните 35 години. Обединеното кралство е моят дом и е място, което обичам", каза той.

"Решението да се оттеглим не беше лесно. Много месеци на разговори и много години на предизвикателства отминаха, за да се стигне дотук. Знам, че невинаги съм действал правилно, но когато става дума за това, нямаше никакъв друг вариант. Това, което искам да е ясно, е, че ние няма да си тръгнем. Роден съм с този живот и за мен е огромна чест да служа на страната и на кралицата. Когато загубих майка ми преди 23 години, вие ме поехте под крилото си. Вие се грижихте за мен дълго време, но медиите са мощна сила. Надявам се, че някой ден общата ни взаимна подкрепа ще бъде още по-силна, защото това е много по-важно от самите нас", казва още принц Хари.

Колкото до кралица Елизабет II - в съобщението си тя описва бъдещите си отношения със семейството на своя внук като "конструктивен и подкрепящ път напред".

"Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат обичани членове на моето семейство. Разбирам проблемите, с които те се сблъскват в резултат на силния натиск през последните две години, и подкрепям желанието им за по-голяма независимост. Надеждата на цялото ми семейство е в това, че днешното споразумение ще им позволи да започнат да градят щастлив и спокоен нов живот", казва още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024