"Принцесата": HBO пуска документалния филм за Даяна преди 25-ата годишнина от смъртта й Снимка: © Getty

"Принцесата" ("The Princess") - "безусловният документален филм" за принцеса Даяна - ще бъде излъчен в телевизионен формат за първи път на 13 август от 22 часа българско време. Лентата, чиято премиера на голям екран бе през януари 2022 г. на фестивала "Сънданс", ще бъде достъпна за абонаните на HBO и HBO Max на уречената дата, преди на 31 август да бъде отбелязана 25-ата годишнина от смъртта на обичаната британска принцеса.

Във филма си режисьорът Ед Пъркинс изполва архивни кадри, за да разкаже историята на любимата кралска особа на Обединеното кралство. Животът на Даяна е разказан чрез стари интервюта, документирани събития, новинарски репортажи.

В рецензията си за "Принцесата" киноекспертът Дейвид Фъл пише за "Rolling Stone", че решението на Пъркинс да разказва през чиста документалистика и архив е "гениален ход":

"В края на краищата именно медиите помогнаха за коронясването на Даяна като "принцесата на народа", показвайки на света едно простосмъртно човешко същество, живеещо сред кралски особи, които сякаш смятат нормалното човешко поведение като за лукс и пречка. Медиите бяха тези, които документираха как публиката я обича, понякога по най-иронични и крайни начини", припомня Фъл и дава пример с интервю с представитер на скинхед движение, докато чака да си татуира образите на Лейди Ди и принц Чарлз в деня на сватбата им.

"Медиите бяха тези, които постоянно я пресрещаха, разглеждаха я под микроскоп, светеха й в очите с прожекторите, а след това я ругаеха, че моли да я оставят намира", продължава кинокритикът - "Медиите бяха нейният съдия, жури и, да, бяха нейният палач"

Авторът на филма не подхожда към работата като към традиционен документален филм, който да проследи ранния живот на принцесата. Проектът акцентира върху всичко, което белязва живота й, драмата, която я залива, след като се сдобива със слава.

И макар че това може да е било "отражение на обществото по онова време", лентата поставя въпроса дали "нещо наистина се е променило" четвърт век след смъртта на принцесата.

Даяна е неизчерпаемо вдъхновение за игралната филмовата индустрия. През 2021 г. се появи поредна адаптация по нейната история - "Spencer" на Пабло Лараин. В образа на "принцесата на народа" се превъплъти младата американска звезда Кристен Стюарт, а сценарият е на Стивън Найт, който написа и "Peaky Blinders". Фокусът на лентата е решението на Даяна да сложи край на брака си с престолонаследника принц Чарлз през декември 1991 г.

Новият пети сезон на изключително успешния сериал "Короната" ("The Crown") по Netlix също излиза тази година и ще ни представи принцесата с ново лице - Елизабет Дебики. Австралийската актриса е известна с ролите си в "Тенет", "The Night Manager" и "Великият Гетсби" с Леонардо ди Каприо. А образът на Даяна в четвъртия сезон на култовия сериал донесе награда "Златен глобус" на 25-годишната Ема Корин, която изигра принцесата.

Всички искат да бъдат принцеса Даяна Всички искат да бъдат принцеса Даяна

Принц Хари: Предпочитам "The Crown", а не таблоидите, които рушат психиката ми Принц Хари: Предпочитам "The Crown", а не таблоидите, които рушат психиката ми


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024