Природата е поредната жертва на руската война в Украйна, нанесени са щети за 10 млрд. долара Снимка: © Getty Images

Министерството на околната среда на Украйна обвини Москва в извършване на престъпления над природните ресурси на страната в резултат на продължаващата там война. Властите казва, че причинените щети са в размер на милиарди долари.

По данни на екоминистерството над 2000 случая са регистрирани, в които руските сили са нанесли щети на въздуха, почвата и водата в Украйна и броят им ще продължи да бъде изчисляван с цел да се потърси отговорност от Кремъл.

"От началото на мащабното нахлуване на Русия в Украйна ние регистрираме всички престъпления на окупатора срещу околната среда, за да накараме Путин да плати изцяло за това, което е причинил на украинския народ", се казва в изявление на институцията.

От там изчисляват, че общото влошаване на състоянието на почвата и водните ресурси на страна, както и замърсяването на въздуха, причинено от войната, е на стойност над 10 милиарда долара.

Програмата на ООН за околната среда (UNEP) съобщи миналия месец, че според нейния мониторинг както селските, така и градските райони на Украйна могат да се сблъскат с "токсично наследство за идните поколения". Агенцията заяви, че все още проверява замърсяването и екологичните щети, причинени от хиляди възможни инциденти, които имат потенциал да се разпространят в съседните държави.

Войната е убила хиляди делфини в Черно море, много от които според съобщенията са изхвърлени на брега в Турция.

"Картографирането и първоначалният скрининг на екологичните опасности само потвърждават, че войната е буквално токсична", заяви изпълнителният директор на програмата Ингер Андерсен.

Тя допълни, че Украйна "ще се нуждае от огромна международна подкрепа за оценка, смекчаване и отстраняване на щетите в цялата страна". Доклади на медии, природозащитни групи и правителствени агенции вече алармираха, че войната е убила хиляди делфини в Черно море, много от които според съобщенията са изхвърлени на брега в Турция.

От UNEP заявиха, че конфликтът е предизвикал опасности за околната среда, след като е била поразена петролна и газова инфраструктура, както и други промишлени съоръжения. И двете страни във войната съобщават за повредени промишлени съоръжения, които са изхвърляли вредни химикали във въздуха в близост до цивилното население.

През април областният управител на Луганск Серхий Хайдай призова жителите да се укрият, след като руските сили удариха цистерна с азот в Украйна. Подкрепяните от Кремъл сепаратисти заявиха този месец, че в части на град Донецк има изпуснати големи количества на амоняк, след като е била ударена пивоварна.

Една от най-големите екологични тревоги в Украйна е съсредоточена около атомната електроцентрала в Запорожие, която беше превзета от руските войски през март. Украински официални лица и други обвиняват Русия, че с разполагането на войски в централата може да предизвика ядрена катастрофа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024