Снимка: © Getty Images

Министерството на околната среда на Украйна обвини Москва в извършване на престъпления над природните ресурси на страната в резултат на продължаващата там война. Властите казва, че причинените щети са в размер на милиарди долари.

По данни на екоминистерството над 2000 случая са регистрирани, в които руските сили са нанесли щети на въздуха, почвата и водата в Украйна и броят им ще продължи да бъде изчисляван с цел да се потърси отговорност от Кремъл.

"От началото на мащабното нахлуване на Русия в Украйна ние регистрираме всички престъпления на окупатора срещу околната среда, за да накараме Путин да плати изцяло за това, което е причинил на украинския народ", се казва в изявление на институцията.

От там изчисляват, че общото влошаване на състоянието на почвата и водните ресурси на страна, както и замърсяването на въздуха, причинено от войната, е на стойност над 10 милиарда долара.

Програмата на ООН за околната среда (UNEP) съобщи миналия месец, че според нейния мониторинг както селските, така и градските райони на Украйна могат да се сблъскат с "токсично наследство за идните поколения". Агенцията заяви, че все още проверява замърсяването и екологичните щети, причинени от хиляди възможни инциденти, които имат потенциал да се разпространят в съседните държави.

Войната е убила хиляди делфини в Черно море, много от които според съобщенията са изхвърлени на брега в Турция.

"Картографирането и първоначалният скрининг на екологичните опасности само потвърждават, че войната е буквално токсична", заяви изпълнителният директор на програмата Ингер Андерсен.

Тя допълни, че Украйна "ще се нуждае от огромна международна подкрепа за оценка, смекчаване и отстраняване на щетите в цялата страна". Доклади на медии, природозащитни групи и правителствени агенции вече алармираха, че войната е убила хиляди делфини в Черно море, много от които според съобщенията са изхвърлени на брега в Турция.

От UNEP заявиха, че конфликтът е предизвикал опасности за околната среда, след като е била поразена петролна и газова инфраструктура, както и други промишлени съоръжения. И двете страни във войната съобщават за повредени промишлени съоръжения, които са изхвърляли вредни химикали във въздуха в близост до цивилното население.

През април областният управител на Луганск Серхий Хайдай призова жителите да се укрият, след като руските сили удариха цистерна с азот в Украйна. Подкрепяните от Кремъл сепаратисти заявиха този месец, че в части на град Донецк има изпуснати големи количества на амоняк, след като е била ударена пивоварна.

Една от най-големите екологични тревоги в Украйна е съсредоточена около атомната електроцентрала в Запорожие, която беше превзета от руските войски през март. Украински официални лица и други обвиняват Русия, че с разполагането на войски в централата може да предизвика ядрена катастрофа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"