„Притеснен съм“: Създателят на ChatGPT настоява за контрол върху изкуствения интелект Снимка: © Getty Images: Сам Алтман на първото си изслушване в Конгреса на САЩ

Главният изпълнителен директор на OpenAI – компанията зад ChatGPT, заяви пред сенатска комисия, че използването на изкуствен интелект за намеса в честността на изборите е „значителна област на безпокойство“. В тази връзка той призова за регулация.

„Притеснен съм от това“, заяви Сам Алтман за изборите и изкуствения интелект, като настоя, че са необходими правила и насоки.

В продължение на месеци големи и малки компании се хвърлиха в луда надпревара, опитвайки се да предложат по-добра и универсална AI технология. За целта захранват алгоритмите с огромни количества данни и наливат в разработките милиарди долари. Някои критици се опасяват, че изкуственият интелект ще изостри вече съществуващи обществени недъзи, сред които предразсъдъци и дезинформация. Други стигат по-далеч и предупреждават, че AI може да сложи край на самото човечество.

„Няма начин да сложим този джин в бутилката. В световен мащаб това е експлозия“, каза сенатор Кори Букър, един от многото законодатели с куп въпроси относно това как най-добре да се регулира AI. Колегата му Мази Хироно отбеляза опасността от дезинформация с наближаването на президентския вот през 2024 г. „В контекста на изборите, например, видях снимка на бившия президент Тръмп, арестуван от полицията в Ню Йорк, и това се разпространи вирусно“, каза тя, притискайки Алтман за мнение по въпроса с фалшивите изображения.

Според него създателите трябва ясно да посочат кога дадено изображение е генерирано, а не фактическо. Говорейки за първи път пред Конгреса, Алтман отново изложи идеята за създаването на американска агенция за лицензиране на AI, която би могла да се нарича Служба за безопасност и сигурност на инфраструктурата на AI (OASIS). Относно това кои компании и дейности трябва да подлежат на лицензиране, той заяви, че модел, който може да манипулира убежденията на човек, би бил пример за „голям праг“.

Също така компаниите трябва да имат право да заявят, че не желаят техните данни да се използват за обучение на AI, добави Алтман. Наличните материали в публичната мрежа обаче според него са в сферата на честната игра.

Белият дом свика водещи изпълнителни директори в областта на технологиите, включително Сам Алтман, за да обсъдят все по-важния въпрос за приложението и регулирането на изкуствения интелект. Законодатели търсят и как да увеличат ползите от технологията и националната сигурност, като същевременно ограничават злоупотребите с нея. Консенсусът далеч не е сигурен.

„Разбираме, че хората са обезпокоени от това как това може да промени начина ни на живот. Ние също сме“, призна Сам Алтман по време на изслушването. „Ако тази технология се обърка, тя може да се обърка доста.“

Според него обаче е важно е да се разбере, че GPT-4 е инструмент, а не създание, визирайки най-новата версия на системата, която управлява ChatGPT. „И това е инструмент, върху който хората имат голям контрол.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024