Проект за замяна на оригиналните витражи на Нотр Дам беше обявен за "вандализъм" Снимка: © Getty Images

Повече от 120 хиляди души са се включили в петиция за запазване на оригиналните прозорци с витражи в страничните параклиси на катедралата Нотр Дам.

Критиците определят като „вандализъм“, подкрепен от френския президент Еманюел Макрон, план за замяна на оригиналните прозорци със съвременни творения.

Според включилите се в протестната петиция, промяната ще наруши архитектурната цялост на историческата сграда, която беше опустошена от пожар на 15 април 2019 година,

По време на посещение в катедралата по-рано този месец Макрон обяви, че прозорците в шест от седемте параклиса в южната пътека ще бъдат премахнати и заменени със съвременни витражи, които ще бъдат избрани чрез конкурс.

Британският Guardian съобщава, че първоизточник на идеята е архиепископът на Париж, Лоран Улрих, който изпратил писмо до Елисейския дворец. В него той казва, че би искал френската държава да осигури серия нови прозорци.

В отговор , френският президент Макрон заяви, че идеята на архиепископа има пълното му одобрение.

Прозорците, определени за подмяна са проектирани от архитекта Йожен Виоле льо Дюк, чието име стои и зад емблематичната кула на катедралата. Прозорците не са били засегнати от огъня и според плановете, обявени от президента - ще бъдат изложени в новосъздадения музей Нотр Дам.

За около две седмици повече от 122 000 души сасе включили в петицията, която настоява да се запазят оригиналните прозорци.

„Витражите в Нотр Дам, проектирани от Йожен Виоле льо Дюк, са създадени в цялост. Архитектът е искал да остане верен на готическия произход на катедралата“, се казва в петицията.

Организатор на подписката е Дидие Рикнер, основател и редактор на онлайн списанието La Tribune de l'Art.

Според него, много по-добър жест към съвременното изкуство, би бил да се поръчат нови прозорци за северната кула на катедралата, където борбата с огъня беше най-жестока.

„Самата катедрала има участъци без витражи, затворени само с бели капандури. Слагането на витражи там няма да накърни хармонията, замислена от Виоле льо Дюк, и дори ще подобривида катедралата“, пише Рикнер, който е известен коментатор на френското архитектурно наследство.

По този начин, според него, от една страна ще се отдаде почит и към пожарникарите, които рискуваха живота си, за да спасят паметника, а от друга – няма да се „вандализира“ работата на Виоле льо Дюк.

Британският Guardian припомня, че часове след потушаването на пожара Макрон е заявил подкрепа към съвременен подход при възстановяването на катедралата, като се предполагаше, че може да има промени по кулата.

Идеята обаче срещна яростна съпротива, Макрон се е отказал от идеята, а новата кула изглежда идентично с унищожената от пламъците.

Преди две седмици работници поставиха нов петел на върха на катедралата "Нотр Дам" в Париж. Очаква се през следващите 12 месеца ремонтът на пострадалата от пожар забележителност да приключи.

Предвижда се катедралата да бъде отворена отново на 8 декември 2024 г.


Катедрала "Нотр Дам", петел, ремонт, възстановяване Златният петел кацна обратно на кулата на опожарената "Нотр Дам" в Париж


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024