Златният петел кацна обратно на кулата на опожарената "Нотр Дам" в Париж Снимка: © Getty

Работници поставиха нов петел на върха на катедралата "Нотр Дам" в Париж. Очаква се през следващите 12 месеца ремонтът на пострадалата от пожар забележителност да приключи.

На 15 април 2019 г. огнената стихия опустоши "Нотр Дам". Тогава старият петел, който е на сградата от 19 век., падна от покрива. Заедно с него се разруши и дървеният шпил, който бе фиксиран на върха. Петелът впоследствие се намери непокътнат сред отломките в деня след пожара и сега предстои да бъде изложен в нов музей на "Нотр Дам".

Междувременно новият петел с ветропоказател вече е на върха на кулата на парижката катедрала, а ремонтът навлиза във финален етап.

Възстановяването на "Нотр Дам" е във финален етап - петелът е обратно на кулата

В събота сутринта, петелът, изработен от мед и златно покритие, е благословен от парижкия архиепископ Лоран Улрих - по време на церемония преди окачването му следобед. Вътрешността на птицата съдържа реликви, които бяха спасени след пожара през април 2019 г. Имената на близо 2000 души, участвали във възстановяването на катедралата, също са приложени в запечатан документ.

Петелът е и национален символ на Франция и може да се види на фланелките на френските национални отбори по футбол и ръгби и др.

Архитектът, отговарящ за реконструкцията на църквата, Филип Вилньов, говори при издигането на птицата за нейните "огнени крила", които символизират, че "катедралата може да се възроди от пепелта, като феникс".

Миналата седмица, по време на посещение на възстановената кула, френският президент Еманюел Макрон обеща, че реконструкцията на катедралата ще бъде завършена по график и че тя ще отвори отново в рамките на 12 месеца.

Въпреки че все още е заобиколен от метално скеле, шпилът отново е част от хоризонта от края на миналия месец.

96-метровият шпил не е бил част от оригиналния дизайн на катедралата, която е строена в продължение на почти 200 години - започната от средата на 12 век. Добавен е по време на реставрация от 19-ти век от архитекта Юджийн Виолет-ле-Дюк. Той е отговорен и за петела, поставен на върха, като символ на надежда и вяра.

След опустошителния пожар през 2019 г. шпилът е реконструиран по идентичен начин, въпреки първоначалния дебат дали да му се придаде модерен привкус.

"Нотр Дам" трябва да отвори отново за религиозни служби и за обществеността на 8 декември 2024 г.

Около 500 работници присъстват на обекта всеки ден. Възстановяването върви с усилено темпо.

От началото на 2024 г. работниците ще започнат хидроизолацията на дъбовия покрив с олово. През следващата година обзавеждането, статуите и произведенията на изкуството ще бъдат върнати, както и органът, който беше изнесен изцяло за ремонт от катедралата.

Лувъра, поскъпване на билетите от януари 2024 г. Лувърът вдига цените на билетите си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024