Проектът за държавен надзор над "Лукойл Нефтохим" и "Росенец" мина на първо четене Снимка: © Getty Images

148 народни представители от всички групи - без "Възраждане" - подкрепиха въвеждането на механизъм за държавен контрол върху рафинерията "Лукойл Нефтохим" и пристанище "Росенец" при извънредни обстоятелства.

Предложението беше внесено от "Демократична България" и предвижда държавата да може да назначава специален управител на стратегическите за енергетиката обекти.

Мотивите на вносителите правят пряка препратка към решенията на Германия и Италия по отношение на местните рафинерии, притежавани от руски компании.

  • Особеният търговски управител може да ръководи дружеството за срок от 6 месеца, който може да се удължи еднократно за същия период.
  • Това може да става при установяване на обстоятелства, които заплашват националната сигурност; при нарушаване на конкуренцията от монополист на пазара; при нарушаване на международни санкции, които са задължителни за България.

От "Възраждане" се обявиха против промените, които ще дадат възможност за много по-сериозен контрол върху един от най-важните руски активи в България - нефтената рафинерия и пристанището край Бургас.

Според Цончо Ганев тази практика била "безумие" и "чиста проба национализация".

ГЕРБ обаче този път подкрепи инициативата на ДБ, като Делян Добрев заяви, че компании като "Лукойл" "Трябва да знаят, че не могат да правят каквото си искат в България, и не могат да ни шантажират".

Руската компания-собственик вече заплаши, че можела да спре производството в рафинерията, ако правителството не ѝ договори изключение от европейската забрана за износ на петролни продукти в Европа.

Мартин Димитров от ДБ посочи, че промените в закона засягат целия нефтен сектор, а не само "Лукойл", и че е добре държавата да има на разположение такъв инструмент, за да го използва, ако се наложи.

От поставянето на рафинерията под оперативен контрол ще има 3 ключови ползи: ще се намалят цените на горивата по бензиностанциите, а от там и на хранителните продукти; ще бъде принудена „Лукойл“ да плаща в пълен обем дължимите данъци в хазната, което не се е случвало от 2007 г.; след като и пристанищният терминал “Росенец” се върне под държавен контрол, държавата най-сетне ще знае какви количества петрол влизат в страната, посочват още от "Демократична България".

Влизането на специалния управител в "Лукойл" не е национализация, защото е временна мярка и подлежи на съдебен контрол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024