Снимка: © Getty Images

Ваксинираните срещу Covid-19 с препарата на AstraZeneca са от 4 до 7 пъти по-защитени от хората, които не са се имунизирали. Рискът при неваксинираните да постъпят в болница и да прекарат тежко заболяване е от 4 до 7 пъти по-висок. Това обяви проф. Илко Гетов – българският представител в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

В интервю за bTV той каза, че нежеланите реакции като тромбоза след ваксинация с препарата са най-малко възможни при групата над 70 г., а най-голям е рискът при жени под 60 г. Именно затова България реши да не прилага ваксината на AZ/Oxford при тази група, ако жените под 60 имат повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

„Може би има връзка с чисто хормоналния баланс в женския организъм, но има и генетична предразположеност“, каза проф. Гетов.

Пет нови решения за ваксините у нас: Позволено е смесването на AstraZeneca и Pfizer/BioNTech

В понеделник здравните власти у нас обявиха 5 нови решения, свързани с ваксините. Едно от тях е, че хора, които са получили първа доза от AstraZeneca и не искат да си поставят втора заради притеснения от кръвосъсирване, могат да си сложат Pfizer/BioNTech, но не по-рано от 84 дни след първата инжекция.

„Няма научни данни за абсолютната безопасност и изграждане на имунитет при комбиниране на векторни с иРНК ваксини“, каза проф. Гетов. „Аз съм малко скептичен. В момента текат клинични изпитания. За иРНК ваксините на този етап нямаме постъпили съобщения за подобни тежки реакции като при AstraZeneca“.

Франция предприе подобен подход със смесване на два вида ваксина, а германската постоянна ваксинационна комисия STIKO също препоръча втора доза от иРНК ваксина след поставена първа на AstraZeneca. В момента във Великобритания тече клинично проучване, което ще покаже колко ефикасно би било смесването на два вида препарати срещу Covid. Предварителни резултати се очакват най-рано през юни, а окончателните - през 2022 г.

Проф. Гетов обяви, че все още няма окончателно решение на ЕМА за употребата на еднодозовата векторна ваксина на Johnson & Johnson (Janssen). Тя беше спряна временно в САЩ заради 6 случая на тромбоза, един от които фатален. Европейският регулатор препоръча стартът на ваксинацията с нея да се отложи. България трябва да получи 2 млн. дози от J&J по сделка с Швеция.

„За ваксината Спутник V все още не сме получили необходимата информация, не са проведени инспекции и някои други задължителни регулаторни стъпки преди процеса по одобрение на препарата“, каза проф. Гетов за руската ваксина, която също е аденовирусна. Той добави, че скоро ЕМА ще издаде решение за удължена употреба на лекарството ремдедивир, очаква се и одобрение на два вида моноклонални антитела (б.а. – „коктейл от антитела“) за лечение на Covid.

„Интензивно се работи в тази посока – очаквам до края на юни да имаме официално разрешение за употреба на тези моноклонални антитела“, допълни той.

Според него – „по всяка вероятност“ ще се наложи ваксинираните да си поставят бустерна доза. „Разсъждава се дали това да се случи след година-две. Знаем, че разрешените ваксини пазят минимум година. Първите имунизирани с тях получиха дозите си по това време миналата година и данните са абсолютно обнадеждаващи“.

„Ваксинираните трябва да продължат да спазват мерките. Спорно е дали са преносители на заразата – все още науката не го е потвърдила“, обяви той.

Ваксинираните в България са над 645 хиляди, а от тях 131 069 са напълно имунизирани (около 1,9% от населението). „Ваксинация плюс мерки е равно на контрол над пандемията“, смята българският представител в ЕМА.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество