Над 60 законопроекта и серия от ключови персонални промени, които да бъдат завършени за следващите 6 месеца - това предлага "Продължаваме промяната" в първия вариант на новата си управленска програма, с която Асен Василев ще събира подкрепа.

Сред основните кадрови предложения са: връщане на Никола Минчев като председател на 47 Народно събрание и избор на Бойко Рашков за председател на КПКОПНИ до края на юли 2022, както и избор на "независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи КЗК, БНБ и КФН с цел осигуряване на конкурентна и предвидима бизнес среда и премахване на злоупотребите с горивата и основните стоки".

Последните три позиции би трябвало да бъдат попълнени между средата на септември и средата на ноември 2022 г., ако все пак Асен Василев успее да събере достатъчно подкрепа като кандидат за премиер.

Въпросът все още стои отворен, но до 2 дни би трябвало да стане ясно дали ПП ще успеят да осъществят мандата или ще го върнат на Румен Радев.

В текста прави впечатление липсата на изричен ангажимент за избор на друга много важна парламентарна квота - членовете на Висшия съдебен съвет. Мандатът на действащите представители на парламента във ВСС изтича през 2022 г., но изборът на нови членове на тяхно място вече изисква подкрепа с мнозинство от 2/3 от всички народни представители. Точно това е посочено и в текста на програмата - "избор при наличие на конституционно мнозинство", без заявяване на краен срок.

Част от предложенията повтарят вече заложените планове в първото коалиционно споразумение на ПП, БСП, ДБ и ИТН - като структурни промени в Министерски съвет, които все още не са се случили.

Сред тях е преместване на БАБХ и Агенцията по горите от Министерството на земеделието към Министерски съвет, прехвърляне на Дирекция "Финансово разузнаване" от ДАНС към Министерството на финансите и др.

Различното е, че в този вариант на програмата всяка "стъпка" е комплектована с краен срок за изпълнение в следващите шест месеца.

Новият кабинет се ангажира да продължи оперативната работа за подготовка на приемането на еврото от 1 януари 2024 г., включително с изготвянето на анализ на последствията от валутната смяна.

Предлага се въвеждането на "борсови правила за осигуряване на дългосрочни договори за електроенергия на поне 80% от потреблението в страната", както и прилагането на две тарифи за ток и парно - "първата да покрива базово потребление, на по-ниска цена".

В социалната сфера се предвижда приемане на формула за автоматично определяне на размера на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход до 30 септември.

В регионалното развитие се обещава "намиране на най-добро решение без загуба на европейски средства за участъка на АМ "Струма" през Кресненското дефиле" - отново със срок до 30 септември - както и въвеждане на немските стандарти за пътно строителство, ремонт и поддръжка, и разработване на типова документация за обществените поръчки в тази област.

Проектите за програма за управление и законодателна програма можете да видите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин