Програма 2.0 на ПП: Над 60 промени в закони, нови шефове на БНБ, КЗК, КПКОНПИ, връщане на Никола Минчев начело на 47 НС

Над 60 законопроекта и серия от ключови персонални промени, които да бъдат завършени за следващите 6 месеца - това предлага "Продължаваме промяната" в първия вариант на новата си управленска програма, с която Асен Василев ще събира подкрепа.

Сред основните кадрови предложения са: връщане на Никола Минчев като председател на 47 Народно събрание и избор на Бойко Рашков за председател на КПКОПНИ до края на юли 2022, както и избор на "независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи КЗК, БНБ и КФН с цел осигуряване на конкурентна и предвидима бизнес среда и премахване на злоупотребите с горивата и основните стоки".

Последните три позиции би трябвало да бъдат попълнени между средата на септември и средата на ноември 2022 г., ако все пак Асен Василев успее да събере достатъчно подкрепа като кандидат за премиер.

Въпросът все още стои отворен, но до 2 дни би трябвало да стане ясно дали ПП ще успеят да осъществят мандата или ще го върнат на Румен Радев.

В текста прави впечатление липсата на изричен ангажимент за избор на друга много важна парламентарна квота - членовете на Висшия съдебен съвет. Мандатът на действащите представители на парламента във ВСС изтича през 2022 г., но изборът на нови членове на тяхно място вече изисква подкрепа с мнозинство от 2/3 от всички народни представители. Точно това е посочено и в текста на програмата - "избор при наличие на конституционно мнозинство", без заявяване на краен срок.

Част от предложенията повтарят вече заложените планове в първото коалиционно споразумение на ПП, БСП, ДБ и ИТН - като структурни промени в Министерски съвет, които все още не са се случили.

Сред тях е преместване на БАБХ и Агенцията по горите от Министерството на земеделието към Министерски съвет, прехвърляне на Дирекция "Финансово разузнаване" от ДАНС към Министерството на финансите и др.

Различното е, че в този вариант на програмата всяка "стъпка" е комплектована с краен срок за изпълнение в следващите шест месеца.

Новият кабинет се ангажира да продължи оперативната работа за подготовка на приемането на еврото от 1 януари 2024 г., включително с изготвянето на анализ на последствията от валутната смяна.

Предлага се въвеждането на "борсови правила за осигуряване на дългосрочни договори за електроенергия на поне 80% от потреблението в страната", както и прилагането на две тарифи за ток и парно - "първата да покрива базово потребление, на по-ниска цена".

В социалната сфера се предвижда приемане на формула за автоматично определяне на размера на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход до 30 септември.

В регионалното развитие се обещава "намиране на най-добро решение без загуба на европейски средства за участъка на АМ "Струма" през Кресненското дефиле" - отново със срок до 30 септември - както и въвеждане на немските стандарти за пътно строителство, ремонт и поддръжка, и разработване на типова документация за обществените поръчки в тази област.

Проектите за програма за управление и законодателна програма можете да видите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023