Производителят на цигарите "Lucky Strike" ще тества ваксина срещу Covid-19 Снимка: © Getty Images

Производителят на цигарите „Camel“, „Lucky Strike“ и „Pall Mall“ обяви амбизиозен план – ще опита да създаде ваксина срещу коронавирус.

От British American Tobacco съобщиха в сряда, че биотехнологичният им филиал „Kentucky BioProcessing“ работи върху ваксина, която да бъде произведена от генно модифицирани растения, близки до тютюна. В момента те се отглеждат в лабораториите на компанията, съобщава CNN.

Биотехнологичната фирма участва в разработването на екпериментално лечение на заболяването ебола през 2014 г. Сега тя се присъединява към дузина други компании в надпреварата да произведат ваксина за Covid-19.

Към момента в световен мащаб заразените от вируса са над 949 хиляди, жертвите – над 48 хиляди, а излекуваните вече са повече от 200 000 души.

Разработването на ваксини по принцип отнема години, но учените и правителството на САЩ се надяват на бързи действия за предотвратяване бързото разпространение на вируса оттук насетне. Много експерти смятат, че е възможно да има ваксина чак след 18 месеца, но други твърдят, че дори този период е твърде оптимистичен.

British American Tobacco съобщи, че потенциалната ваксина на тяхната компания в момента се тества върху животни. Фирмата „работи върху партньорства с правителствени агенции“, за да я приложи в клинични изследвания.

„Разработването на васкина е предизвикателна и сложна задача, но вярваме, че сме постигнали значителен пробив с нашата технологична платформа с тютюневите растения“, каза директорът на научните изследвания в компанията Дейвид О’Райли, цитиран от CNN.

Ако клиничните тестове продължат, от British American Tobacco се надяват да произвеждат до 3 милиона дози от ваксината на седмица, започвайки работа през юни. Те обаче няма да бъдат вкарани в употреба, ако тестовете се провалят. „Това е цена, която си заслужава да бъде платена, за да спестим време“, каза О’Райли.

За да произведат ваксината, от Kentucky BioProcessing са клонирали част от генетичния материал на новия коронавирус и са го инжектирали в растенията. Така те, от своя страна, произвеждат потенциален антиген – вещество, което предизвиква реакция на имунната система, нужна за борбата срещу вируса. Към този момент методът се прилага върху гризачи.

Според Световната здравна организация ваксини на растителна основа могат да се произвеждат на ниска цена и в много големи количества, а също така е по-малко вероятно да съдържат вредни замърсители в сравнение с традиционните ваксини. Въпреки това, усилията на производител на цигари да предприеме важна за общественото здраве кауза, предизвиква известни съмнения.

„Надявам се бизнесът с тютюневите изделия да не се намесва в случая, както и хората да направят обективна преценка дали нашата технология може да бъде полезна, или не“, каза О’Райли.

Kentucky BioProcessing беше включена в създаването на лечението, известно като ZMapp, през 2014 г. То имаше известен успех при тестването на пациенти с ебола в САЩ, но след това бе заменено с други по-ефективни алтернативи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024