Прокуратурата откри данни за престъпления в ЮЗУ

Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала досъдебно производство за длъжностни престъпления в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Това се случва три месеца, след като тя се самосезира заради сигнала от историка Стефан Дечев за тежки нарушения при вписването на оценки от непровеждани изпити и издаване на незаконни дипломи в Правно-историческия факултет на висшето учебно заведение.

"Наблюдаващият прокурор, след запознаване с материалите от извършена проверка по повод публикации в медии, относно корупционни практики в Югозападния университет „Неофит Рилски“, е преценил, че са налице процесуалните предпоставки за това", се казва още в уведомлението.

"В периода 2015 - 2022 г. от длъжностно лице/лица от Югозападния университет „Неофит Рилски“ били нарушени и/или не изпълнени служебни задължения и/или превишена властта или правата. Деянията са извършени с цел набавяне на облага или причиняване на вреда, от което са могли да настъпят немаловажни последици", съобщават от Окръжна прокуратура.

Разследването е възложено на Областна дирекция на МВР - гр. Благоевград. Дадени са подробни указания за изпълнение.

В края на декември м.г. историкът Стефан Дечев, който доскоро беше част от преподавателския състав на Югозападния университет в Благоевград, освети скандални практики с фалшифициране на оценки и раздаване на дипломи в Правно-юридическия факултет.

Дечев съобщи, че е засякъл най-малко 8 студенти, които са получили диплома за висше образование, без реално да са провели нужните изпити при него.

В главната книга на университета обаче някой е записвал оценки от негово име, с фалшифицирани подписи, за което той уличава ръководителя на катедра "История" доц. Валентин Китанов.

  • В един от случаите Дечев е установил, че е дадена диплома на жена, която никога не е била реален студент в ЮЗУ.
  • "Доколкото почеркът изглежда един, а всички дисциплини и поставени оценки, както и подписите след тях, сякаш изработени на един дъх в определен момент", пише той в сигнал до Министерството на образованието и науката.

Писмото на Стефан Дечев беше придружено с множество снимки и подадено до МОН още на 28 ноември.

Последвалата проверка на просветното ведомството установи десетки нарушения - обучение в съкратени срокове, преместване от друго висше училище от друга специалност, неспазване на продължителността на обучението, неспазване на хорариума по задължителните дисциплини, както и признаване на изпити от една образователно-квалификационна степен в друга.

Това е поредният скандал около Правно-юридическия факултет (ПИФ) на ЮЗУ в последните години - школата, която е дала диплома и на Делян Пеевски, но и на куп други политици и магистрати.

  • Иван Гешев и Младен Маринов бяха решили да прави докторски степени в университета, бившата говорителка на главния прокурор Сийка Милева и заместничката му Десислава Пиронева са завършили в ЮЗУ.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024