Прокуратурата още проверявала какви сигнали има срещу съветниците на Радев Снимка: © Булевард България

Цяла седмица прокуратурата не може да каже дали се водят каквито и да било разследвания срещу президентския съветник Николай Копринков и приближения до Радев Сотир Ушев.

Председателката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова обяви пред журналисти, че все още се прави проверка какви данни има срещу двамата, по искането на Делян Пеевски.

Търсят се стари случаи в СГП, както и евентуални антикорупционни разследвания на закритата вече Спецпрокуратура - при положение, че организации като БОЕЦ и депутат от БСП вече съобщиха, че още преди години са подавали сигнали срещу Копринков.

Кирилова твърди, че е определен прокурор, който да се занимава с проверката. Тя потвърди, че е възможно председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски да бъде привикан на разпит - нещо, за което Антикорупционният фонд призова още миналата седмица.

От реакцията на прокуратурата става ясно едно: или разследванията срещу Копринков изобщо не са задействани, или СГП изобщо не ги приема като дела от висок обществен интерес.

Самият Пеевски не е съобщавал каквито и да било нови данни в писмото си до Сарафов, ДАНС, КПКОНПИ и МВР - той цитира само стари медийни публикации, които уличават Копринков и Ушев в предполагаема търговия с влияние и корупция.

Фразата "пътят на Копринката" като намек за схемата се използваше от години от Бойко Борисов, без той да е подавал сигнал срещу обкръжението на Радев до прокуратурата, но и без прокуратурата да се самосезира публично.

През ноември 2022 г. БОЕЦ са внесли сигнал в полицията срещу секретаря на президента Николай Копринков заради съмнителна имотна сделка, като от кореспонденцията на МВР се вижда, че данните са били изпратени на Софийската градска прокуратура.

Депутатът от БСП Георги Свиленски също заяви, че партията е получавала сигнали за корупция около президентството и ги е изпращала в прокуратурата - без резултат.

През 2020 г. по времето на Иван Гешев се водеха две разследвания срещу съветници на президента - Пламен Узунов и Илия Милушев, но не и срещу Копринков, нито срещу Сотир Ушев, който дори не е служител на администрацията.

Кой е Николай Копринков - дясната ръка на Радев, с която посяга към местната власт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024