Прокуратурата отказа да разследва Костадинов за призива му към "унищожаване на тази уродлива измет" Снимка: © Булевард България

Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да заведе разследване срещу лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод негови изказвания, в които той призовава симпатизантите си към "унищожаване на тази уродлива измет". Това съобщава изданието "Сега".

През юни 2023 г. лидерът публикува в профила си във Facebook "официална позиция" за "родната демократична общност", в която обяви противниците на Русия за "една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие". Думите му предизвикаха възмущение, включително и от премиера Николай Денков, който осъди призивите на депутата и призова отговорните институции да вземат отношение по въпроса.

Впоследствие СГП се самосезира заради изказванията и възложи Костадинов да бъде проверен от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП. Те трябваше да установят дали партийният лидер е нарушил чл. 162 от Наказателния кодекс и е извършил престъпление, като е подбуждал към дискриминация или омраза.

Прокурор е извършил правен анализ на съдържанието на публикацията и заключава, че казаното от Костадинов е лично мнение и не може да се приеме за подбуждане към дискриминация, насилие, омраза или извършване на престъпление, пише "Сега", като цитира постановлението на прокурора.

В него той изключва възможността Facebook постът на депутата да може да се окачестви като проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на конституционния обществен и държавен строй.

Прокурорът уточнява, че в публикацията не са конкретизирани хора и не става ясно за кого точно се отнасят изразите "родната демократична общност" и "рупорите на американското посолство", няма обръщение и към конкретно лице или група.


Още по темата:

Прокуратурата възложи на службите да проверят дали Костадин Костадинов подбужда към омраза

БНТ прекъсна програмата си за 7 минути "право на отговор" на Костадинов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024