Прокуратурата поиска проверка за нарушения по плажовете на Черно море Снимка: © Pixabay

Върховната административна прокуратура е сезирала министъра на туризма Николина Ангелкова и Комисията за защита на потребителите по сигнали за проблеми и нарушения по плажовете на Черно море.

"ВАП възлага на министъра на туризма да извърши проверка за спазването на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие във връзка с данни за ограничаване и затрудняване на свободния и безплатен достъп до плажовете, за създаване на пречки за свободно разполагане на плажни принадлежности (чадъри, шезлонги, постелки, плажни дюшеци и други), за нарушаване на изискването за размера и местоположението на зоната за свободното им разполагане от посетителите на морския плаж, както и за неизпълнение на задължението за предоставянето на плажни принадлежности от концесионерите на цени не по малко от 50 на сто от цените за сезон 2019 г. или от максималните цени по съответния договор.

Председателят на Комисията за защита на потребителите трябва да извърши проверка за нарушения на Закона за защита на потребителите, отнасящи се за събиране на такси за услуги, цените на които не са предварително обявени по начин видим и достъпен за потребителите", се казва в съобщението на Върховната административна прокуратура.

Проверката идва след няколко сигнала от туристи, които показват, че собственици на заведения по плажовете поставят надценки върху официалната такса за ползване на плажните принадлежности - от задължителна такса "барбарон" или такса "wi-fi" до задължително допълване на пакета "чадър и шезлонг" с непоискани продукти като шалтета, кърпи, минерална вода и др.

Всички концесионери на плажове бяха задължени да снижат цената на чадърите и шезлонгите до поне 50% от стойността от миналия летен сезон, срещу съответното намаление на годишната концесионна такса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024