Прокуратурата проверява Борисов, Мария Габриел и двама противници на Гешев от ВСС Снимка: © Getty Images

В деня, в който главният прокурор Иван Гешев бе привикан на разпит - прокуратурата официално обяви, че е започнала четири проверки срещу политици и магистрати по сигнали за корупция.

Проверките директно засягат председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, кандидата за премиер Мария Габриел, двама членове на ВСС Калина Чапкънова и Георги Кузманов, както и други лица, вкл. бивш министър.

Всички проверки са възложени на Върховната касационна прокуратура, чийто ръководител Красимира Филипова е определена от Иван Гешев за и.д. главен прокурор по време на неговия отпуск.

"С оглед обществената значимост на случаите, по същите се извършват лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура. В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства", се казва в прессъобщението на ВКП.

Какво представляват проверките?

  • Сигналите срещу Калина Чапкънова и Георги Кузманов.

В официалното съобщение на прокуратурата не се споменава нито кой е подателят на сигнала, нито за какви нарушения става дума. Още преди седмица обаче близкият до Иван Гешев сайт ПИК публикува статии, според които бившият собственик на "Черноморец Бургас" Ивайло Дражев обвинява прокурорите в "заграбване и унищожаване" на стадиона на футболния клуб. През 2011 г. Дражев беше осъден окончателно за две катастрофи с убити хора и лежа в затвора до 2014 г.

  • Сигналът срещу Мария Габриел

Внесен е от "Дискусионен клуб за социална местна политика" на общинския съветник от БСП в СОС Николай Белалов по случай, който е известен от 2019 г. и по него няма никакво движение.

Габриел твърдеше, че имотът е бил недовършен и го използвала само за да "стокира част от нещата" си. През 2019 г. КПКОНПИ реши, че няма повод да я проверява за конфликт на интереси, тъй като в спорния период тя е била член на ЕП, но не подлежала на контрол по действащия към онзи момент български закон.

  • Сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име „Авиоотряд 28“).

Тук не се посочва нищо повече - но информацията съвпада донякъде с медийни твърдения на бившия депутат от БСП Осман Октай, че част от милионите за АМ "Хемус" са изнасяни към Дубай с държавните самолети по време на управлението на Бойко Борисов. Не е ясно дали той или някой друг е подал сигнала до прокуратурата, както не е ясно и защо 2 години по-късно производството още е на етап "проверка".

  • Сигнал срещу Бойко Борисов и "М.Н. - бивш министър"

В петък, 19 май, Георги Георгиев от "БОЕЦ" внесе сходен сигнал срещу бившия премиер и негов бивш министър с твърдения за приемане на подкуп от неназован бизнесмен в замяна на нерегламентирано освобождаване на ДДС срещу фалшиви фактури.

В интервю за "Въпросите" с Миролюба Бенатова Георгиев нито потвърди, нито отрече, че въпросният бивш министър е Мирослав Найденов - "герой" и в скандала с подслушаните разговори на Бойко Борисов и екс-председателят на СГП Николай Кокинов в Банкя през 2013.

Интересното в случая с "БОЕЦ" е, че те внесоха и втори сигнал за купуване на гласове срещу депутата от ДПС Халил Летифов. Неговото име обаче не присъства в списъка с производствата на Върховната касационна прокуратура.

Очаква се Иван Гешев да даде изявление пред медите в 14 ч.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024