Прокуратурата разследва автора на записите от дома на Борисов Снимка: © Unsplash

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за авторството на записите и снимките от дома на Бойко Борисов, които изтичат от юни месец насам.

Разследването е по чл. 339а от Наказателния кодекс:

(1) Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

(2) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице във връзка със службата му, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

От информацията на прокуратурата ставя ясно, че досега е разпитан бившият директор на НСО ген. Красимир Станчев в качеството си на длъжностно лице, но до момента няма повдигнато обвинение срещу действителните автори на незаконните СРС-та.

Нов запис с гласа на Борисов: "Когато си обграден от тъпанари, не може да се прави политика"

Информацията дойде няколко дни след като евродепутатът Елена Йончева обяви, че е изпратила първия изтекъл запис до американска компания, която потвърдила автентичността му.

От държавното обвинение съобщават, че още на 25.06.2020 г. е назначена експертиза по първоначално изисканите и предоставени снимки и аудиозаписи, публикувани в следните интернет сайтове: „Бивол“, „Афера“, „Е-вестник“.

По преценка на екип от наблюдаващите прокурори са присъединени към досъдебното производство допълнително и разпространен видеоматериал, публикуван в сайта „Афера“, както и аудиозапис на разговор с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи, се казва в информацията.

Цвета Караянчева украси Фейсбука си с бадж #АзВярвам на Бойко Борисов

От съобщението не става ясно дали освен авторството се проверява и съдържанието на записите, в което се говори за намеса на правителството в сделката за продажбата на ЧЕЗ и в разследвания за злоупотреба с еврофондове на представители на ГЕРБ.

The Economist: Борисов може да не издържи до март 2021 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024