Прокуратурата заплаши Бойко Рашков с глоба и принудително довеждане за разпит Снимка: © Screenshot

Софийската градска прокуратура обяви, че бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков е отказал да приеме призовка за разпит и го заплаши със санкции.

"Ще се явя в прокуратурата, когато Бойко Борисов каже коя е Мата Хари, откъде са кюлчетата и пачките с евро и свързано ли е строителството на къщата в Барселона с него самия и с международна схема за пране на пари, както написа испанската полиция", беше отговорът му пред Нова ТВ.

Рашков беше повикан - при това през медиите - да даде обяснения заради свое интервю пред Нова ТВ, в което той твърди, че има доказателства за "огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени до ГЕРБ фирми" във връзка с разследването за източване на авансовите плащания за АМ "Хемус".

От СГП решиха да се самосезират по твърденията му и да го извикат за разпит. В същото време ГЕРБ води свое дело срещу него за предполагаема клевета.

Депутатът от "Продължаваме промяната" обаче е отказал да приеме призовката, която служебно лице е трябвало да му предаде на 2 декември.

Това е причината, заради която СГП публикува публично предупреждение към Рашков, че "явяването му пред прокурора и даването на сведения е негово законово задължение".

В прессъобщението са цитирани и възможните санкции, които прокуратурата може да задейства срещу бившия министър на вътрешните работи заради отказа да свидетелства - от парична глоба (50 - 2000 лв.) до принудително довеждане за разпит.

"СГП призовава политиците да спазват установения законов ред в Република България. СГП ще предприеме всички законови мерки, за да призове г-н Рашков и при неизпълнение на прокуроските разпореждания, ще бъдат наложени санкциите, предвидени в закона", се казва в информацията.

По подобен начин Корнелия Нинова отказва да приема призовки и обвини прокуратурата в политически натиск, след като бившият депутат от БСП Кирил Добрев подаде жалба срещу нея за неизпълнение на съдебно решение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024