"Променяме енергийната карта на Европа". Радев и Алиев говорят за още газ и общ транзит за ЕС Снимка: © Булевард България

"Газовата връзка между Гърция и България променя енергийната карта на Европа" - около това се обединиха президентът на България Румен Радев и гостът му - държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев, който пристигна на официално посещение ден преди да участва в церемонията по откриването на дългоочаквания интерконектор.

илхам алиев и румен радев азербайджан Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев обяви, че в рамките на визитата ще предложи на Алиев и възможност за ново общоевропейско сътрудничество с Баку за осигуряване на енергийната сигурност на континента в кризисна ситуация като настоящата (без който и да е от двамата да спомена причините за енергийна криза в Европа и войната в Украйна - б.р.). Идеята е на междусистемните газови оператори на България, Румъния, Словения и Унгария и е за осигуряване на съвместен транзит на допълнителни количества азерски газ за европейския пазар чрез интегрираните газопрености системи на четирите европейски държави. Това би намалило и времето, и разходите за инвестиции за ново строителство на инфраструктура тепърва. Предложението е постъпило при Румен Радев в деня преди визитата.

Темата ще бъде обсъдена и в рамките на срещите на 1 октомври, когато за откриването на интерконектора в София ще бъдат и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, и президентите на Сърбия и Северна Македония, и премиерите на Гърция и Румъния. Газовата връзка е ключова не само заради възможността България най-после да получава пълния обем от азерски газ по дългосрочен договор на по-ниска цена, а и заради свързването с Трансадриатическия газопровод с газопреностите системи на континента от юг на север.

"Газовата връзка дава стратегическо измерение на двустранното сътрудничество между България и Азербайджан. Тя е мощен катализатор за развитие на потенциала за икономическо сътрудничество в региона", заяви още Радев.

Гостът му потвърди, че текат разговори за доставка на допълнителни количества газ и за България, и за Европа. Алиев увери, че страната му има достатъчно ресурси и ще продължи да бъде и да се доказва като надежден и сигурен партньор в доставките на енергийни източници. Той говори и за нуждата от увеличение на добива на газ за нужните на Стария континент. Тази стъпка ще бъде предприета, стана ясно от думите на президента на Азербайджан.

На масата за преговори е и темата за доставка на природен газ срещу електричество, но българският президент не даде повече подробности. Обсъждат се и новите възможности за сътрудничество в сфери като информационни технологии, роботика, изкуствен интелект, зелен водород, образование, култура.

Румен Радев постави и темата за възстановяване на договорената от него и Алиев директна самолегта линия София - Баку - София, която още не е възстановена след отпадане на ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус.

След поредица от благодарности и заявка за задълбочаване на партньорството между България и Азерлайджан, Алиев обяви, че смята, че в България трябва да бъде отворен офис на държавната газова компания "Socar".

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024