Снимка: © Getty Images

Ваксинационният план ще бъде изменен и в трета фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес. Това са членовете на секционните и мобилните избирателни комисии, членовете на РИК и ЦИК, които са общо около 80 хиляди души.

Новината съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на правителственото заседание при премиера Бойко Борисов.

"Да им дадем възможност - при желание от тяхна страна да бъдат ваксинирани. Ще осигурим достатъчно количество от необходимите за тях ваксини. За тази цел в сряда ще внеса предложение за изменение на ваксинационния план", каза здравният министър относно парламентарните избори на 4 април.

Третата фаза от Националния план за ваксинация включва "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности". След тях, в четвърта фаза, са възрастните хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания. 

„Прозрачността на изборите е изключително важна и затова положете усилия не само ЦИК и членовете й, но и всички в секционните избирателни комисии, които желаят да се имунизират доброволно, да могат да се ваксинират“, каза Борисов.

Вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че до момента е получено съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции, като част от тях са с голяма концентрация на българска общност. Тя повтори думите, които каза по-рано днес, в интервю за bTV - че някои европейски държави могат да въведат забрани за пътуванията между регионите си на католическия Великден, който се пада точно в деня на парламентарните избори - 4 април, и така българските избиратели в чужбина може да бъдат възпрепятствани да стигнат до секциите.

Забрани за пътувания в ЕС може да оставят българи без вот на 4 април

"Голяма част от държавите, за да ограничат евентуално разпространение поради многото почивни дни, ограничиха пътуванията точно заради празниците между регионите в съответните страни. Надявам се това да не се случи, но не можем да предвидим от сега".


Прочетете още:

Ангел Кунчев: След два месеца ще ме питате "Защо поръчахте толкова ваксини?"

"Изправи се.БГ" не може да се впише в бюлетината заради решение на ЦИК


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед