Протест ще поиска оставката на Фандъкова. Заради съсипаните павета Снимка: © "Спаси София"

Протест с искане за оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова организира "Спаси София". Причината е ремонтът на жълтите павета в сърцето на града, който на практика ги съсипва.

Демонстрацията под прозорците на сградата на Столичната община ще е следващата сряда, съобщи лидерът на "Спаси София" и общински съветник Борис Бонев пред бТВ. Той покани жителите на столицата да се включат и да покажат отношението си към случващото се в града.

В неделя от организацията разпространиха видеоклип, на който ясно се вижда как строител от "Трейс Груп Холд" умишлено троши видимо здраво жълто паве с чук, за да го намести при пренареждането на настилката. То пък е "ремонт на ремонта", защото седмица, след като движението в участъка от пътното платно пред Народното събрание бе пуснато, настилката се размести, зейнаха огромни фуги, паветата се накъдриха в коловози.

Ден след публикуването на видеото Фандъкова най-после реагира на сигналите за унищожаване на жълтите павета, обявени още през 2016 г. за единична архитектурна и културна ценност по нейно предложение. Реакцията бе сезиране на прокуратурата със сигнал, наложена глоба от 100 000 лв. на фирмата изпълнител на ремонта, чиято обща стойност е 17 млн. лв. и наказателно постановление за конкретния работник с чука - тоест глоба и за него, макар да не е ясен размерът ѝ.

Преди това и Фандъкова, и други представители на общината и ГЕРБ твърдяха, че ремонтните дейности се извършват при строг контрол. От софийската младежка организация на партията дори обявиха, че сигналите за лошо строителство и за вандалско отношение към историческата настилка, положена през 1907 г. са "фалшива новина".

Зам. кметът по строителството на София инж. Ангел Джоргов пък обясни разместването на паветата седмица след новото им полагане с това, че фугите в неремонтираните части на площада се разширявали и натискали обновените участъци. От "Трейс Груп Холд" на свой ред "обвиниха" за дефектите шофьорите, които които удряли рязко спирачки точно пред паметника на Цар Освободител - малко по-надолу има пешеходна пътека.

"Не ходете пеша! Размествате паветата"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024