Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук Снимка: © Стопкадър "Спаси София"

Столичните жълти павета и ремонта на ремонта на преподреждането им стигнаха и до прокуратурата. Благодарение на едно паве, станало жертва на чук в ръцете на строител. Унищожението на произведеното преди повече от 100 години и оцеляло цяло досега керамично блокче настилка е документирано на видео, разпространено от "Спаси София" в неделя.

"Ето ги! Унищожават жълтите павета на София. С чук! Само, за да им "паснат" на тоталната некомпетентност", гласи анонсът към кадрите, на които се вижда как един от работниците на изпълнителя на ремонта - "Трейс Груп Холд" - чупи цялото паве така, че да пасне при преподреждането на настилката. Дори пробва резултата и го доизкусурява с чука.

От "Спаси София" питат къде е кметицата на София Йорданка Фандъкова която твърдеше, че "категорично" не се унищожават малкото останали здрави жълти павета. Питат и къде е контролът, който се очаква да упражнява общината.

В понеделник дойде и реакцията - с прессъобщение на Столичната община. То гласи, че Фандъкова този път е изпратила сигнал до Софийската градска прокуратура за умишлено увреждане при пренареждането на настилката.

Кметството заявява, че налага глоба от 100 000 лв. на изпълнителя на ремонта - „Трейс Груп Холд“ - за допуснато увреждане на керамични (жълти) павета при ремонта.

Санкция е наложена и на конкретния строител, заснет да размахва чука - той получава констативен акт от общината, а наказателното постановление, което ще бъде издадено, ще е за повреждане на културно наследство. Наказанието е глоба.

Още през 2016 г. столичните жълти павета са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност със заповед на министъра на културата и по предложение на Йорданка Фандъкова, скрепено с решение на Столичния общински съвет.

Обявеният ремонт в идеалния център на София, в това число пренареждането на историческата настилка, положена през 1907 г., струва 17 млн. лв. на софиянци. Още при откриването на първия пренареден участък от "Спаси София" алармираха за некачествен ремонт и съсипване на павета. От Столичната община и ГЕРБ обаче отричаха. Седмица по-късно на пътното платно точно пред Народното събрание паветата се "разбягаха", появиха се коловози, зейнаха огромни фуги.

В резултат общината обяви ремонт на ремонта, а представители на администрацията и управляващата в града партия, както и на изпълнителя, обясниха, че голям проблем за настилката е автомобилният трафик и "рязкото натискане на спирачки" пред пешеходната пътека в участъка.

"Не ходете пеша! Размествате паветата"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024