Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук Снимка: © Стопкадър "Спаси София"

Столичните жълти павета и ремонта на ремонта на преподреждането им стигнаха и до прокуратурата. Благодарение на едно паве, станало жертва на чук в ръцете на строител. Унищожението на произведеното преди повече от 100 години и оцеляло цяло досега керамично блокче настилка е документирано на видео, разпространено от "Спаси София" в неделя.

"Ето ги! Унищожават жълтите павета на София. С чук! Само, за да им "паснат" на тоталната некомпетентност", гласи анонсът към кадрите, на които се вижда как един от работниците на изпълнителя на ремонта - "Трейс Груп Холд" - чупи цялото паве така, че да пасне при преподреждането на настилката. Дори пробва резултата и го доизкусурява с чука.

От "Спаси София" питат къде е кметицата на София Йорданка Фандъкова която твърдеше, че "категорично" не се унищожават малкото останали здрави жълти павета. Питат и къде е контролът, който се очаква да упражнява общината.

В понеделник дойде и реакцията - с прессъобщение на Столичната община. То гласи, че Фандъкова този път е изпратила сигнал до Софийската градска прокуратура за умишлено увреждане при пренареждането на настилката.

Кметството заявява, че налага глоба от 100 000 лв. на изпълнителя на ремонта - „Трейс Груп Холд“ - за допуснато увреждане на керамични (жълти) павета при ремонта.

Санкция е наложена и на конкретния строител, заснет да размахва чука - той получава констативен акт от общината, а наказателното постановление, което ще бъде издадено, ще е за повреждане на културно наследство. Наказанието е глоба.

Още през 2016 г. столичните жълти павета са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност със заповед на министъра на културата и по предложение на Йорданка Фандъкова, скрепено с решение на Столичния общински съвет.

Обявеният ремонт в идеалния център на София, в това число пренареждането на историческата настилка, положена през 1907 г., струва 17 млн. лв. на софиянци. Още при откриването на първия пренареден участък от "Спаси София" алармираха за некачествен ремонт и съсипване на павета. От Столичната община и ГЕРБ обаче отричаха. Седмица по-късно на пътното платно точно пред Народното събрание паветата се "разбягаха", появиха се коловози, зейнаха огромни фуги.

В резултат общината обяви ремонт на ремонта, а представители на администрацията и управляващата в града партия, както и на изпълнителя, обясниха, че голям проблем за настилката е автомобилният трафик и "рязкото натискане на спирачки" пред пешеходната пътека в участъка.

"Не ходете пеша! Размествате паветата"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нидерландия блокира България за влизане в Шенген: "Все още е твърде рано"

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022

Байдън е готов да се срещне с Путин, за да сложи край на войната в Украйна

Кремъл отговори, че Путин е отворен към разговори, но само в негов интерес

13:42 - 02.12.2022

България ще дари на Украйна леко оръжие и боеприпаси, но не е ясно кога (Обновена)

Министерството на отбраната предлага и включване на военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна

12:27 - 02.12.2022