Снимка: © Булевард България

Национален протест на миньорите от комплекса „Марица Изток“ блокира центъра на София в сряда.

В 12 ч. шествието тръгна от храм-паметника "Александър Невски" с маршрут по бул. „Цар Освободител“ и бул. „Княз Александър Дондуков“, достигайки до Министерски съвет.

Организатори са двата големи синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“, а акцията е под надслов „В защита на енергийната независимост на България“. Целта е премиерът Стефан Янев и служебният кабинет да дадат повече яснота какви са плановете относно бъдещите мощности, тъй като според „Зелената сделка“, приета в Брюксел, всички централи, които работят на въглища, трябва да преустановят дейността си до 2050 г.

Преди няколко дни Янев заяви, че въглищното производство у нас може да бъде затворено или през 2035, или през 2038, или през 2040 г. Миньорите искат функционирането на „Марица Изток“ да бъде гарантирано до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 г.

В Министерски съвет КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще внесат над 100 хил. подписа от работещи във въглищните централи. Ръководствата на организациите се срещнаха с премиера Стефан Янев, за да обсъдят въпроси от енергийната сфера. След дискусията стана ясно, че държавното предприятие „Конверсия на въглищните региони“ ще извършва рекултивацията на старите рудници след спирането на тяхната работа и в него ще работят служителите от Маришкия басейн. Мярката влиза в Плана за възстановяване, като в региона ще бъдат инвестирани 1,7 млрд. лв.

В подкрепа на протеста се обявиха областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е пратил лична декларация до премиера Янев, подписана от още 40 общински съветници.

На протеста демонстрантите издигнаха плакати с надписи „Зелен преход без социална справедливост е просто преход“, „Искаме работа“ и „Зелена сделка на всяка цена? Не, благодаря!“.

Засега в Плана за възстановяване и устойчивост е заложен преход от въглища на газ. Според синдикатите консервирането на мините би струвало над 3 милиарда лева. Те настояват за плавен преход и механизми за компенсация.

„Искаме да покажем, че двата синдиката сме единни в исканията си, защото това е български ресурс и има още милиони запаси занапред“, заявиха от КТ „Подкрепа“.

„За нас зелената сделка е пропита с лобизъм, за нас тя е враг. Ако ТЕЦ-овете спрат, ток няма да има в милиони български домакинства“, казват протестиращите.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората