Снимка: © Булевард България

Национален протест на миньорите от комплекса „Марица Изток“ блокира центъра на София в сряда.

В 12 ч. шествието тръгна от храм-паметника "Александър Невски" с маршрут по бул. „Цар Освободител“ и бул. „Княз Александър Дондуков“, достигайки до Министерски съвет.

Организатори са двата големи синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“, а акцията е под надслов „В защита на енергийната независимост на България“. Целта е премиерът Стефан Янев и служебният кабинет да дадат повече яснота какви са плановете относно бъдещите мощности, тъй като според „Зелената сделка“, приета в Брюксел, всички централи, които работят на въглища, трябва да преустановят дейността си до 2050 г.

Преди няколко дни Янев заяви, че въглищното производство у нас може да бъде затворено или през 2035, или през 2038, или през 2040 г. Миньорите искат функционирането на „Марица Изток“ да бъде гарантирано до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 г.

В Министерски съвет КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще внесат над 100 хил. подписа от работещи във въглищните централи. Ръководствата на организациите се срещнаха с премиера Стефан Янев, за да обсъдят въпроси от енергийната сфера. След дискусията стана ясно, че държавното предприятие „Конверсия на въглищните региони“ ще извършва рекултивацията на старите рудници след спирането на тяхната работа и в него ще работят служителите от Маришкия басейн. Мярката влиза в Плана за възстановяване, като в региона ще бъдат инвестирани 1,7 млрд. лв.

В подкрепа на протеста се обявиха областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е пратил лична декларация до премиера Янев, подписана от още 40 общински съветници.

На протеста демонстрантите издигнаха плакати с надписи „Зелен преход без социална справедливост е просто преход“, „Искаме работа“ и „Зелена сделка на всяка цена? Не, благодаря!“.

Засега в Плана за възстановяване и устойчивост е заложен преход от въглища на газ. Според синдикатите консервирането на мините би струвало над 3 милиарда лева. Те настояват за плавен преход и механизми за компенсация.

„Искаме да покажем, че двата синдиката сме единни в исканията си, защото това е български ресурс и има още милиони запаси занапред“, заявиха от КТ „Подкрепа“.

„За нас зелената сделка е пропита с лобизъм, за нас тя е враг. Ако ТЕЦ-овете спрат, ток няма да има в милиони български домакинства“, казват протестиращите.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC