Протестът на зърнопроизводителите се насочва към София Снимка: © Getty Images

Протестът на зърнопроизводителите и техни поддържници от други агросектори се пренася в столицата, но ще се състои по-късно от първоначално предвиденото.

Протестиращите дават срок до вторник, 15:00 часа да бъдат изпълнени исканията им. Дотогава те няма да блокират центъра на София.

Очакваше се в протестните действия да се включат около 600 тежки машини, но те ще останат на входа на столицата и фермерите няма да влизат със земеделската техника преди да приключи планирания синдикален протест пред Министерски съвет.

Зърнопроизводителите са недоволни заради отпадането на забраната за украинско зърно. През последните дни именно тази тема стана повод за напрежение между кабинета и организациите на зърнопроизводителите, които в крайна сметка отказаха да водят преговори с властта. В понеделник те блокираха няколко ключови пътища в страната.

По-рано премиерът Николай Денков заяви, че няма да покани зърнопроизводителите отново на разговор, докато те не кажат, че са готови за диалог.

По неофициална информация на "Дневник" заявката за протест във вторник е била оттеглена в понеделник следобед, а причината за това е, че в София се очаква и други протест през деня.

Става въпрос за демонстрация на миньори от въгледобива, организирана от двата най-големи синдиката - КНСБ и "Подкрепа". В тяхно съобщение се казва, че "хиляди работници" от въгледобивния сектор" ще се включат в акцията.

Шествието ще започне в 11:30 часа от площад "Св. Александър Невски" и ще премине по ул. "Оборище", ул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Княз Александър Дондуков".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024