Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж Снимка: © Twitter

Протестиращите срещу спорната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон принудиха Лувъра в Париж да затвори врати, след като същите блокираха входа към музея, съобщава "Ройтерс".

Малка група от демонстранти - предимно представители на синдикатите, се събра пред музея в понеделник, за да стачкуват срещу решението на правителството да повиши пенсионната възраст от 62 на 64 години. Действията им предизвикаха гнева на тълпа от разочаровани туристи.

"Това е нелепо. Идваме от всички краища на света с децата си, за да посетим музея, и е нелепо 20 души да блокират входа", каза Самуел, турист от Мексико.

"Наистина разбирам намеренията им и това е справедливо. Но всички ние бихме искали да отидем и да видим "Мона Лиза", казва Джейн, посетителка от Лондон.

Сред протестиращите пред "Лувъра" бяха и служители на музея. "Мона Лиза стачкува", казва един от протестиращите.

Един от плакатите на демонстрантите гласи: "Пенсионирайте се на 60 години - работете по-малко, за да живеете по-дълго". Протестът се провежда ден преди планирания пореден кръг от масови стачки и улични шествия в цялата страна.

Причината за недоволствоот е прокараната от правителството на Еманюел Макрон пенсионна реформа, с която пенсионната възраст ще се увеличи от 62 на 64 години до 2030 г.. Това е стар план на Макрон, който не беше реализиран в предишния му мандат и който той анонсира отново по време на новогодишното си обръщение към французите.

Според оценките на Министерството на труда отлагането на възрастта за пенсиониране с 2 години и удължаването на периода на изплащане ще донесе допълнителни 17,7 млрд. евро от годишни пенсионни вноски, което ще позволи на системата да излезе на печалба до 2027 г.

Профсъюзите обаче са против постепенното увеличаване на пенсионната възраст, както и срещу премахването на редица специални привилегии, като казват, че има и други начини за постигане на тази цел.

Протестите в Париж ескалираха Бордо в пламъци. Протестите срещу пенсионната реформа във Франция ескалираха


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024