Протестиращите не се явиха при премиера, Денков пак ги покани на преговори

Никой от протестиращите енергетици и миньори, нито от синдикатите не отиде на срещата с премиера Николай Денков в Министерския съвет.

Министърът на енергетиката Румен Радев влезе с екипа си в сградата и каза, че се надява срещата да се състои. По-рано протестиращите, както и синдикатите, заявиха, че очакват представители на властта на място, при блокадите, и че няма да отидат в Министерския съвет.

Малко по-рано премиерът Николай Денков направи официално изявление, в което посочи, че "така няма да се решат проблемите в енергетиката".

"Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми. Няма да има решения с протести и блокади, с волно или неволно подхранване на политически амбиции. Няма решения и като се блокира ежедневието на гражданите. Да започнем преговори, за да работим заедно по въпросите, които вълнуват миньорите и енергетиците.", каза още той.

"Имаме нужда от съгласие как да се развие енергетиката в следващите 20 години. За да има такова, първо трябва да има разговор, но не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на преговори. Затова поканихме днес представителите на синдикалните организации по всички въпроси, които вълнуват миньори и енергетиците. Възмутително е, че протести на "Мини Марица-изток" се организират от водач на листа за общински съветници в Община Стара Загора. Друг организатор е изявен активист на политическа партия. Безотговорни политически акции са маскирани като синдикални инициативи, те няма да помогнат на хората", категоричен бе Денков.

По думите му с предаването на документите преговорите с ЕК тепърва започват.

"В предстоящия много важен етап ще водим преговори по всички точки в ПВУ в сектор "Енергетика". Няма текст в териториалните планове, който да предвижда затваряне на въглищни централи. Те предвиждат осигуряване на бъдеще на хората в регионите за устойчиви работни места и модерни предприятия. Териториалните планове са предадени на последната възможна дата и трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави членки до 31 декември тази година. Всички останали държави ги предадоха отдавна, ние сме последни. Имаме точно два месеца за преговори, очакваме синдикатите за разговор по същество, за да подготвим аргументите и да поставим исканията си. Много от исканията днес се основават на невярна или изопачена информация, защото се основават на въпроси, които вече са решени в плановете", уточни премиерът.

Междувременно стана ясно, че КНСБ няма да участва в преговорите за въглищните региони при премиера. Това беше посочено в официална позиция, разпространена на интернет страницата на синдиката.

"Президентът на КНСБ, лидерите на миньорската и енергийната федерации към конфедерацията не приемат отправената покана от премиера акад. Николай Денков за преговори този следобед. Причината е ясно изразеният отказ от страна на протестиращите миньори и енергетици за разговори при премиера днес, 1 октомври", пише в изявлението.

Проходът на републиката остава затворен и движението там все още не е освободено.

По-рано полиция и протестиращи енергетици се договориха да пропускат превозни средства след 16 часа, но преди минути полиция все още отклоняваше автомобили. Очаква се блокадата да бъде вдигната до 20 часа днес.

Остава блокирано движението на АМ "Тракия" при Стара Загора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024