Изборът на Вежди Рашидов за компромисен председател на Народното събрание разчиташе на едно ключово условие - заместниците му да са на достатъчно високо ниво, за да могат да ръководят заседанията в пленарна зала вместо него.

Йордан Цонев от ДПС обаче се вживя в ролята си на "господар" на дневния ред по-агресивно от всички останали партийни представители на трибуната - Никола Минчев, Росен Желязков и Кристиан Вигенин.

В четвъртък Цонев беше подредил гласуванията по формирането на парламентарни комисии в такава последователност, че да не допусне най-спорните от тях да минат преди останалите и да ги блокират - така ПП бяха ощетени с изборите на двама номинирани председатели, а всички други парламентарни групи си разпределиха "консенсусно" своите места.

На 7-мия пленарен ден от живота на 48 Народно събрание Цонев вече заплашваше депутата от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев с наказание заради това, че е отправил реплики към Десислава Танева (ГЕРБ) от място.

Танева обвини ПП за това, че са "преминали една граница на лъжата" с разследванията срещу частната лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево", докато течеше процедурата по втория (неуспешен) избор на Иван Христанов за председател на Комисията по земеделие.

Тя не поиска да говори по време на дебатите за номинацията му, а го направи едва след гласуването - като обяснение на отрицателен вот, с което депутатката от ГЕРБ се надяваше да има "последна дума" по темата.

Внушенията ѝ срещу ПП провокираха реакция както от Ананиев, така и от Христанов - но и двамата се сблъскаха в стена заради Йордан Цонев.

Първият поиска да използва правото си да говори чрез процедура по начина на водене - един от най-често използваните похвати от опозицията в Народното събрание, особено от ГЕРБ в 47 Народно събрание (за което бяха "възпяти" от Ицо Хазарта).

Йордан Цонев обаче започна да прави обструкции:

"Процедура ли? Каква процедура? Какво не ви хареса? Мълчанието ми ли?", иронично коментира той, когато депутатът от ПП поиска да говори след Танева.

Ананиев му напомни, че по правилник председателстващият заседанието е длъжен да даде думата на всеки народен представител, ако той има критика към начина на водене и го призова да не допуска депутати да говорят неистини при изказвания в пленарната зала.

Това обаче провокира Цонев да му отправи последно предупреждение преди наказание, защото "по време на процедурата два пъти се обаждахте от място".

"Следващия път ще Ви накажа, защото това е Ваш системен навик", обяви зам.-председателят от ДПС. Внезапната му строгост се оказа напълно изненадваща, доколкото подвикванията от място са практика и в този парламент, и в предходните му издания.

Ден по-рано гуверньорът на БНБ Димитър Радев беше принуден да прекъсне доклада си и да води диалог през трибуната с депутати от БСП, които го репликираха шумно от своя сектор в залата. Цонев отново водеше това заседание, но не наказа никого.

Колкото до нарушаването на реда в залата и умишленото прексъване на говорещия - това е една от редовните практики на задните редици в ГЕРБ, заради които са многократно критикувани и от ПП, и от ДБ.Цонев реши да се разграничи от Ананиев и по втората му критика, като каза: "Ако отнемам думата за лъжи, някои депутати ще останат безмълвни".

Когато Иван Христанов също поиска да вземе думата, за да се защити срещу обвиненията на Десислава Танева, че е излъгал за "Капитан Андреево", Йордан Цонев първо го допусна до трибуната - само за да му забрани изрично да прави реплики или лични обяснения, с което обезсмисли излизането му пред микрофоните.

В този момент Никола Минчев се обърна към Цонев със забележка, а Настимир Ананиев директно обвини в "цензура" и прилане на двойни стандарти заради предубеждения.

"Докато аз съм тук и водя, ще правя бележки на всички, които се обаждат от място", отговори Йордан Цонев, като малко след това отново реши да се обяснява по случая със саркастичен коментар: "Призовавам да бъдем снизходителни. Не всички знаят правилника, макар че трябва".

Всъщност Цонев и Ананиев са в конфликт още преди заседанието на 28 октомври. В последния работен ден от миналата седмица се наложи Делян Пеевски лично да укротява колегата си от ДПС, докато той и депутатът от ПП се караха от място. Напрежението между тях накара и Андрей Гюров да се намеси, за да спре викането.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024