Проваленият конкурс за директор на БНТ е незаконен. СЕМ трябва да прегласува избора си

Конкурсът за избор на генерален директор на БНТ, който миналата година завърши без избран победител, е проведен по незаконосъобразен начин. Това постановява Административният съд в София, съобщава сайтът "Сега".

Затова Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва отново да гласува кандидатурите на 8-те претенденти за поста на ръководител на обществената телевизия, като този път членовете на медийният регулатор трябва да гласуват само със "за" или "против", но не и с "въздържал се". Решението на съда обаче не е окончателно, тъй като то може да бъде обжалвано пред по-горна инстанция в 14-дневен срок.

Конкурсът за генерален директор на БНТ се проведе през юни 2022 г., но регулаторният орган така и не успя да избере кандидат за поста, след като нито един от тях не успя да събере нужната подкрепа от три гласа.

В резултат на това Емил Кошлуков, който също беше претендент за позицията, беше оставен да управлява обществената телевизия, въпреки че получи само 1 глас "за" и 4 "против". Той продължава да заема ръководния пост и сега по силата на поправки в Закона за радиото и телевизията, защото все още няма избран легитимен нов ръководител.

Насрочването на нов конкурс беше блокирано от друг неуспешен кандидат за поста - юриста Ирина Величкова, която оспорва процедурата на СЕМ, твърдейки, че членовете на съвета така и не са издали окончателен акт за прекратяване на конкурса и така процедурата е незаконосъобразна.

Административният съд приема именно това становище, въпреки позицията на СЕМ, че изрично решение за прекратяването на конкурса не е необходимо, тъй като това става автоматично при липсата на избран нов директор.

"Съдът не споделя тезата на ответника, че процедурата е прекратена автоматично - поради непостигане на определеното в закона мнозинство за избор и изчерване на възможностите на процедурата. СЕМ дължи произнасяне с нарочен акт, с който въпросната процедура да бъде прекратена, и такъв акт, представляващ решение за прекратяване на процедурата е постановен, макар и еднолично от председателя на СЕМ", се казва в решението на съда, цитирано от "Сега".

Вместо медийният регулатор да задейства веднага избора на нов директор - той реши да чака развръзка от съда. Делото обаче на няколко пъти беше отлагано, като беше спъвано от процедурни хватки.

В конкурса за генерален директор на БНТ освен Кошлуков и Величкова участваха и още шест души - бившият директор на новините в bTV Венелин Петков, спортният журналист Сашо Йовков, членът на управителния съвет на БНТ Василена Матакева, водещият Сашо Диков, коренсподентът на БНТ Красимир Ангелов и преподавателката Светлана Божилова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024